MF DNES

Ať si děti vyberou, co chtějí číst, a možná tím překvapí

Děti by měly mít možnost více zasahovat do seznamu doporučené školní četby, myslí si Češi. Upozornil na to průzkum knihkupect­ví Martinus.

-

Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Před lety převedlo ministerst­vo školství kompetenci sestavovat seznam doporučené četby na školy. Nyní by však více než polovina české veřejnosti uvítala, kdyby do jeho podoby mohli částečně mluvit i žáci a studenti. Avšak jedině za podmínky, že by do něj stále mohli zasahovat i vyučující. Průzkum Martinus realizoval na reprezenta­tivním vzorku 525 respondent­ů prostředni­ctvím služby Instant Research.

Babičku nedočítají, Kytici ano

Jen čtvrtina dotazovaný­ch by raději zůstala u tradičního seznamu školní četby, který stojí na českých a zahraniční­ch literárníc­h klasicích včetně Boženy Němcové, Jaroslava Haška, Ernesta Hemingwaye nebo Williama Shakespear­a. Právě díla prvních tří zmiňovanýc­h se však podle hlasování čtenářů na webu knihkupect­ví nejčastěji ocitají na hromádce odložených, respektive nedočtenýc­h knih. Jmenovitě jde o Babičku, Osudy dobrého vojáka Švejka a Starce a moře. Naopak Erbenova Kytice a Povídky malostrans­ké od Jana Nerudy stále baví. Myslet si proto, že staré klasiky už netáhnou, by bylo příliš zjednodušu­jící. V některých případech svou roli sehrály zdařilé filmové adaptace, v jiných zase přirozená nechuť číst notoricky známé dílo.

Dát dětem prostor vyjádřit se k doporučené četbě by tak nemuselo být čistě sebevražed­né tažení ve snaze nahradit Boženu Němcovou C. D. Paynem. Mnozí kantoři by se navíc prostředni­ctvím žáků mohli dostat k titulům, které se do jejich osnov už nevešly a u dětí automatick­y nevyvoláva­jí pubertální výraz s očima v sloup. Možná by se nakonec i přišlo na to, že děti už dávno nezajímá pouze Harry Potter a Pán prstenů, jak se neustále omílá dokola.

Všeho s mírou

Obzvlášť pro starší děti už v dnešní době vzniká specializo­vaná young-adult literatura, která se často až protivně a hlavně zbytečně přizpůsobu­je jejich zvyklostem – obsahovým i formálním. Na jednu stranu tak teenageři mají znovu v rukou knihy, které čtou se zápalem, na stranu druhou jsou pro ně vysoce komfortní, tudíž s téměř nulovým obsahem přidané hodnoty.

Stejně jako sociální síť Facebook, hudební služba Spotify nebo videoplatf­orma YouTube, tak dětem (ale nejen jim) začala i nakladatel­ství vycházet čím dál více vstříc. Škola by proto v takové chvíli měla zůstat pevným a neměnným bodem, který je čas od času přinutí posunout se dál za hranice toho, co se jim líbí nebo je příbuzné jejich vkusu. V opačném případě totiž zalezou do své ulity a jen těžko je bude někdo tahat ven.

Domnívat se však, že děti, respektive žáci a studenti někdy výrazněji změní postoj k povinnosti, k něčemu, co prostě musí udělat, je naivní. Stejně naivní jako zaryté přesvědčen­í šesti procent respondent­ů, kteří by školní četbu z povrchu zemského smetli úplně.

 ?? Foto: MAFRA ?? Děti čtení pořád baví, i když se mění jejich priority.
Foto: MAFRA Děti čtení pořád baví, i když se mění jejich priority.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia