MF DNES

Umění namísto komínu

Betonový výdech z Blanky v Praze 7 čeká proměna za 36 milionů korun. Práce začnou v říjnu

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

předpoklád­á zahájení přeměny místa v říjnu letošního roku.

To druhý betonový válec stojící v ulici Nad Octárnou ve Střešovicí­ch nebude vzhlednějš­í ani za rok. A to i přesto, že úpravy by neměly být nijak složité. „Tento výdechový objekt bude dokončen bez uměleckých doplňků, čeká ho ozelenění popínavou vegetací a okolní parter nebude přístupný veřejnosti,“popisuje Vít Hofman.

Výsadbě zeleně brání oprava

Je to proto, že Pražská vodohospod­ářská společnost (PVS) v jeho bezprostře­dním okolí dlouhodobě plánuje rozsáhlou opravu kanalizačn­ího sběrače, která začne až v příštím roce. Teprve po jejím dokončení udělá městská firma i definitivn­í úpravy kolem betonové stavby.

„Dohodli jsme se s městem, že když už tam budeme, provedeme po dokončení i finální ozelenění. Předpoklád­áme, že se tak stane do dvou let,“sdělil předseda představen­stva PVS Petr Žejdlík. ● Objekt stojí proti sportovní hale v ulici Nad Královskou oborou v Praze 7. Pro jeho úpravu město vybralo návrh česko-argentinsk­ého umělce Federica Díaze. ● Vše bude stát 35 828 100 korun včetně DPH. Součástí bude i proměna bezprostře­dního okolí. Veškeré povrchy budou z betonu, tartanu a mlatu. ● Město počítá i se zachováním stávajícíc­h stromů a výsadbou nových. Instalován bude mobiliář včetně laviček. Nebudou chybět ani cvičební pomůcky jako bradla, žebřiny či hrazdy.

 ??  ?? Do roku bude v Bubenči k vidění originální dílo úspěšného umělce Federica Díaze, který přetvoří betonový komín vedoucí z útrob tunelu Blanka v umělecké dílo. Součástí přeměny bude i úprava dnes zarostlého okolí, kde vznikne nový parčík. V budoucnu by tudy navíc mohla vést promenáda ze Stromovky až do Dejvic. Vizualizac­e: Studio Federico Díaz
Do roku bude v Bubenči k vidění originální dílo úspěšného umělce Federica Díaze, který přetvoří betonový komín vedoucí z útrob tunelu Blanka v umělecké dílo. Součástí přeměny bude i úprava dnes zarostlého okolí, kde vznikne nový parčík. V budoucnu by tudy navíc mohla vést promenáda ze Stromovky až do Dejvic. Vizualizac­e: Studio Federico Díaz
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia