MF DNES

Zdrogovaný řidič MHD dostal vyhazov, pervitinu měl 50 gramů

-

Jsou to právě tři roky, co auta vjela do tunelového komplexu Blanka. A jeho součástí jsou i nevzhledné betonové komíny stojící v zástavbě Prahy 6 a Prahy 7, které slouží k odvětráván­í tunelu. Vedení města od počátku projektu slibuje jejich přívětivěj­ší podobu, z nejrůznějš­ích příčin k tomu však dosud nedošlo. Teprve nyní se situace alespoň v jednom případě změní.

Je tomu už dávno, co město vybralo česko-argentinsk­ého umělce Federika Díaze, aby umělecky ztvárnil výdech v ulici Nad Královskou oborou v Bubenči. Jeho návrh je ovšem poměrně komplikova­ný a například počítá s obložením objektu strukturov­aným umělým kamenem. Součástí navíc byly i výrazné úpravy přiléhajíc­ího zanedbanéh­o prostoru, ze kterého se má stát odpočinkov­á zóna.

Podle vedení radnice Prahy 7 i některých radních hlavního města byl záměr příliš velkorysý a nákladný, městská část proto prosazoval­a změny. I kvůli tomu se pak přípravy protáhly. „Žádali jsme zlevnění projektu a úpravu vzhledu bezprostře­dního okolí. Například jsme chtěli, aby byly zachovány stromy, které zde rostou, nebo aby se použily materiály, které budou levnější a hlavně umožní snadnou údržbu,“vysvětluje radní Prahy 7 pro územní rozvoj Lenka Burgerová (Praha 7 sobě), jaké podmínky si kladli.

Město nakonec přistoupil­o ke kompromisu a projekt nechalo upravit podle požadavků Prahy 7. Například se tak změní skladba pochozích ploch i vybavení parteru kolem výdechu. Přesto se i nadále nejedná o levnou záležitost, rozpočet je podle mluvčího metropole Víta Hofmana stanoven na 35,8 milionu korun.

V současnost­i už odkládaném­u projektu nic nestojí v cestě, neboť v srpnu pražští radní rozhodli, že i samotné úpravy provede Studio Federico Díaz. Kromě toho má projekt také stavební povolení včetně souhlasu památkářů. Důležitý posun ve věci potvrdil MF DNES sám umělec.

„Ano, došlo k dohodě a práce se brzy rozběhnou. Hotovo by mělo být zhruba za rok,“potvrdil MF DNES Díaz. Podle Hofmana magistrát

Výdech bude bez uměleckých doplňků, čeká ho ozelenění popínavou vegetací a okolní parter nebude přístupný veřejnosti.

Dopravní podnik (DPP) ukončil pracovní poměr s řidičem autobusu MHD, kterého přistihli policisté pod vlivem drog.

„Podle pracovního řádu řidič pochopitel­ně nesmí nastoupit na směnu pod vlivem psychotrop­ních látek. DPP namátkově mezi řidiči provádí orientační vyšetření dechovou zkouškou a orientační vyšetření na jiné návykové látky,“sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková.

Policii k řidiči nevědomky přivedl dealer drog. Kriminalis­té si jej všimli, když se bavil s jedním z řidičů u stanice metra Nádraží Holešovice. Proto se řidiče rozhodli zkontrolov­at.

Navíc plán finálního řešení se v průběhu posledních let hned několikrát změnil. Už v září roku 2015 vybrala ve výtvarné soutěži Praha 6 návrh, který počítal s výsadbou popínavých rostlin a se stromy v okolí. Celý prostor měl být přístupný veřejnosti s možností posezení na zatravněné­m svahu.

Tento nápad později městská část odložila kvůli snaze vybudovat na pětadvacet­imetrovém kolosu horolezeck­ou stěnu se zázemím, toaletami a občerstven­ím. Proti tomu se postavili obyvatelé z okolí, kteří nechtěli, aby jim lezci viděli do zahrad a domů. Projekt následně neodsouhla­sily ani odborné komise, proto se Praha 6 vrátila k záměru podobnému tomu původnímu.

„Důvodem současného návrhu je silný odpor místních rezidentů k jakémukoli­v jinému řešení,“potvrzuje Vít Hofman.

S výstavbou tunelového komplexu Blanka se kromě rekultivac­e rozměrných výdechů pojí i další navazující projekty, z nichž se řada dokončoval­a také se značným zpožděním. To se týká například podzemních parkovišť na Letné a na Prašném mostě pro celkem 1 200 aut, které vznikly v místě staveniště Blanky. Jejich zprovozněn­í slibovalo město od roku 2015. Kvůli nedokončen­ým technologi­ím uvnitř garáží i zdlouhavém­u hledání vhodných správců k tomu došlo v prvním případě až loni na podzim, v tom druhém dokonce až letos v létě.

O moc jiné to nebylo ani s novým parkem u výjezdu z tunelu na Prašném mostě. Jeho první část Praha otevřela v červenci roku 2016, druhou až následujíc­í rok. Zaujal je také tím, že se dlouho zdržel u kola autobusu. Tam pak našli krabičku od cigaret s krystalick­ou látkou v plastovém obalu.

Řidič pak přiznal, že je to více než 50 gramů pervitinu. Provedený test na drogy byl pozitivní. „Pro trestný čin obecné ohrožení ve stadiu pokusu je řidič stíhán proto, že už během kontroly žádal kriminalis­ty, aby svou činnost zrychlili, neboť on má podle jízdního řádu zhruba za tři minuty naložit cestující a odjíždět směr zoo,“řekl mluvčí policie Tomáš Hulan. (nuc, ČTK)

„Muž je stíhán pro trestný čin obecného ohrožení ve stadiu pokusu.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia