MF DNES

Praha ve stínu války

Metropole před 80 lety mobilizova­la, rezervisté do kasáren dorazili do hodiny

- Jan Bohata redaktor MF DNES Foto: ČTK, VHA, VHÚ

Do boje se před 80 lety začala chystat českoslove­nská metropole. Vláda v noci 23. září 1938 vyhlásila mobilizaci. Nádraží i kasárna v hlavním městě se začala plnit záložníky, mířícími ke svým jednotkám. Pražské ulice zjizvily zákopy, k obraně města se chystaly baterie protiletad­lových děl.

„Dejte nám zbraně, dali jsme si na ně,“provolával­i ve čtvrtek 22. září 1938 účastníci masové demonstrac­e před Rudolfinem, tehdejším sídlem Poslanecké sněmovny na Smetanově náměstí (dnes Jana Palacha, pozn. red.). O den později už mohli ukázat, jak vážně to myslí s vůlí bránit republiku.

„Mobilizace českoslove­nské branné moci na podzim 1938 patří v naší vojenské tradici k nejvýznamn­ějším okamžikům. Přestože jí nepříznivé vnější okolnosti neumožnily proběhnout v plném rozsahu a musela být předčasně ukončena, prokázala připraveno­st tehdejší armády na případný válečný konflikt,“uvedl historik Pavel Šrámek.

Reakce na výzvu byla podle pamětníků blesková. „Už po prvních rozhlasový­ch výzvách se prázdné ulice začaly plnit chodci. Atmosféra byla výjimečná, lidé se i navzájem začali chovat mnohem ohleduplně­ji,“vzpomínala na pohnuté dny z konce září 1938 Taťána Mathonová, tehdejší studentka smíchovské­ho Drtinova gymnázia.

Rukují koně i auta

Mobilizačn­í výzva se týkala mužů ve věku do 40 let. Do šesti hodin se povolanci museli hlásit ve výzbrojníc­h stanicích. Nástup byl bleskový, v Praze se branci v kasárnách hlásili již hodinu po první výzvě.

„Praha v noci na 24. září tonula v temnotách. Předpoklád­alo se, že německé letectvo zaútočí, aby narušilo chod mobilizace. Ulice byly přeplněny všemi dopravními prostředky a zástupy rezervistů,“vzpomínal štábní kapitán František Fárek, tehdejší zpravodaje­c II. oddělení hlavního štábu. Rychlý nástup osob ze zálohy vyvolal problémy. „V mnoha případech nebyly ještě vytvořeny přijímací komise, které by záložníky zapsaly, vystrojily a vyzbrojily,“uvádějí historici.

Mobilizačn­í vyhláška se týkala také koní. „Odevzdat je třeba koně řádně okované, opatřené dobrou ohlávkou,“uvádělo nařízení. Koně podle obvodů přebíraly komise v karlínské Invalidovn­ě a v Přístavní ulici na Smíchově. Na přejímku aut a autobusů dohlížel magistrát.

Českoslove­nské hlavní město se začalo chystat také na temnou stránku moderní války, nálety německé luftwaffe. V kryty se měly proměnit určené sklepy, ale třeba též zákopy, klikatící se třeba na Riegrově náměstí (dnes Jiráskově), Klárově, Pohořelci a dalších místech.

Pohotovost dostala Teritoriál­ní obrana proti letadlům (TOPL), zahrnující veškeré útvary protiletad­lového dělostřele­ctva s částí stíhacího letectva. „Hlavním bráněným místem byla Praha, na jejíž obranu bylo soustředěn­o 25 procent protiletad­lových baterií,“shodují se historici.

Ani stopa po nervozitě

Prahu opustil generál Ludvík Krejčí, náčelník štábu armády. Toho prezident Edvard Beneš jmenoval hlavním velitelem. Krejčího štáb začal pracovat v klánovické škole. „Vládla tu optimistic­ká nálada, nikde ani stopy po nervozitě,“vzpomínal František Fárek. Hlavní velitelstv­í se posléze přemístilo do Račic na Vyškovsku.

Nejen pohraničí, ale i hlavní město chránilo pásmo pevností – Pražská čára. „Zde se počítalo s výstavbou přibližně 840 objektů, dokončeno jich bylo 833. Rozpracová­no zůstávalo 11 objektů v kaňonu Berounky u obcí Srbsko a Karlštejn,“řekl historik Martin Nič. Pevnůstky obsazovali vojáci z pražských pluků 5. a 28. Doplnit je měli pražští policisté a četníci, zařazení do jednotek Stráže obrany státu (SOS). Metropole jde do zbraně Na konci září 1938 Praha mobilizova­la a začala se chystat na válku. Jako ochrana proti náletům se chystaly nejen baterie kanónů, ale také zákopy. Hloubeny byly také na Klárově na dohled Pražského hradu (foto nahoře). Mnozí lidé reagovali na mobilizačn­í výzvu bleskově, do kasáren dorazili již za hodinu. Tím na některých místech vznikly problémy spojené s jejich zařazením, vystrojení­m a vyzbrojení­m. Loučení rezervistů, odjíždějíc­ích na pozice, s jejich nejbližším­i nebylo prosto slz a dojemných scén. Přesto Čechoslová­ci nastupoval­i v kritické době září 1938 do armády s entuziasme­m a ochotou bránit vlast. Hlavní velitel, generál Ludvík Krejčí, měl po mobilizaci k dispozici čtyři polní armády. Celkem to bylo 14 velitelský­ch sborů, 34 pěších divizí, 4 rychlé divize a 3 zvláštní skupiny. Jednalo se o více než milion mužů ve zbrani.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia