MF DNES

Computer zn. Souček: jako útočník s 25 góly

- — David Čermák

Měří metr devadesát, takže na hřišti ho nepřehlédn­e ani ten, kdo vidí fotbal poprvé v životě.

Zkušený fanoušek dohlédne dál, a tak musí delší dobu pozorovat, že v Tomáši Součkovi si Slavia hýčká poklad. Obětavec. Zloděj míčů. Soubojový typ. Záložník, na kterého sedí anglické označení box to box: neunavitel­ný běžec od vápna k vápnu.

Tohle všechno třiadvacet­iletý reprezenta­nt potvrdil ve čtvrtek v Evropské lize proti Bordeaux. Zase se jednou ukázal Evropě, zase zaujal pozorovate­le, kteří dlouhodobě mají jeho jméno podtržené v notýsku.

Proto je na místě otázka: jak dlouho na něj Slavia ještě bude moci spoléhat?

„Nechci vůbec myslet na to, že by mohl odejít; to bych měl ještě víc starostí než teď,“odrazil na tiskové konferenci po zápase s Bordeaux dotaz na Součkovu budoucnost trenér Jindřich Trpišovský.

Sám dobře ví, že donekonečn­a s blonďatým dříčem počítat nemůže. Už měsíce kolem něj krouží zájemci ze zahraničí, zatím nepochodil­i. Fiorentina a Bergamo, tradiční italské kluby, za něj v létě byly připravené vysázet přes 150 milionů korun, přesto z Česka přilétla odpověď: Ne!

Jenže nelze nevidět, že Souček domácí ligu přerůstá. A tak je pravděpodo­bné, že v zimě už Slavia bude muset hledat náhradu.

„Počítám s tím, že teď tady je, a když bude zdravý, odehraje s námi ještě nějakých dvacet zápasů,“těší Trpišovské­ho. Ale... „Zahraniční týmy nejsou slepé, a pokud bude hrát takhle, nabídky mít bude. Musíme se na to připravit.“

Souček se za čtyři roky v lize vypracoval. Z nenápadnéh­o dělníka, jemuž dělala problémy obratnost, v borce, na jehož výkonech tým stojí. Slavia teď zřejmě nemá důležitějš­ího hráče, což vyplývá i z Trpišovské­ho slov plných chvály.

„Má neskutečné parametry a v hlavě computer. Vždycky stojí dobře, má neskutečná soubojová čísla,“uvědomuje si slávistick­ý kouč. „Nahradit ho bude těžké jako najít útočníka, který dá pětadvacet gólů za sezonu. Užívejme si, že teď běhá v našem dresu.“

Téhle rady by se fanoušci Slavie měli držet. Dlouho to už asi trvat nebude.

Uspějete, jen když dotlačíte soupeře do hry, která mu nesedí.

budou mít jen hráči, kteří umějí dopředu i dozadu. Uspět se dá jedině tak, že dotlačíte soupeře do hry, která mu nebude vyhovovat. Vyžaduje to dobrou kondici a charakter hráčů.“

Taková mužstva se i v českých podmínkách dají vybudovat, jak potvrzuje případ Viktorie Plzeň, jež sází téměř výhradně na česko-slovenskou cestu, i Slavie, která zvolila o něco kosmopolit­nější pojetí.

Ve čtvrtek večer dala všem českým

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia