MF DNES

Vše o závěti

-

KDYŽ SI CHCETE ZA ŽIVOTA UROVNAT VĚCI POSLEDNÍ

Pokud sepíšete závěť u notáře, bude zaevidovan­á. Od této chvíle až do vaší smrti nesmí nikdo do vašeho testamentu ani nahlédnout. Nemají na to právo vaši příbuzní ani věřitelé, policie ani soudci. Jedině vy, pokud budete chtít něco v závěti změnit. Navíc nebude hrozit, že závěť nebude nalezena nebo že bude po nalezení zničena a notáři zatajena, například v případě, kdy ji jako první objeví někdo, komu její znění nevyhovuje.

Po vaší smrti matrika informuje soud, který zahájí pozůstalos­tní řízení a pověří notáře, aby jej provedl. Notář pak do evidence nahlédne a vaše poslední pořízení si vyžádá sám od toho notáře, u něhož je uloženo.

RIZIKO POŘÍZENÍ ZÁVĚTI BEZ NOTÁŘE

Závěť si samozřejmě může každý sepsat individuál­ně, to ale přináší jistá úskalí a nevýhody. „Pokud chcete, aby vnuk zdědil auto, ale s podmínkou, že musí složit maturitní zkoušku, což také napíšete do závěti, pak musíte také uvést, co bude s autem, když vnuk podmínku nesplní,“vysvětluje prezident Notářské komory ČR Radim Neubauer.

JAK ODKÁZAT MAJETEK

Věnovat majetek můžete jednotlivý­m lidem, organizací­m, spolkům či společnost­em, ale nikoli zvířeti. „Nicméně dát do závěti jako podmínku opatrování zvířete možné je. Vždy je ale potřeba k těmto věcem přistupova­t velmi racionálně,“nabádá Neubauer.

KDYŽ CHCETE NĚKOHO VYDĚDIT

Závěť je nadřazena zákonné dědické posloupnos­ti, přesto ale existuje tzv. „nepominute­lný dědic“. Tím se po smrti zůstavitel­e stává potomek zůstavitel­e. Když ten svůj povinný díl z jakéhokoli­v důvodu nedědí, pak se nepominute­lným dědicem stává jeho potomek.

Testament ale pamatuje i na možnost vydědění, v takovém případě nepominute­lný

dědic nemusí obdržet ani povinný díl. „Vydědění lze uplatnit v případě, kdy se jedná o osobu, jež neposkytla pomoc v nouzi, trvale neprojevuj­e o zůstavitel­e zájem, byla odsouzena za spáchání trestného činu svědčícího o její zvrhlé povaze nebo když tato osoba trvale vede nezřízený život či je tak zadlužena nebo si počíná tak marnotratn­ě, že existuje obava, že se pro její potomky nezachová povinný díl,“vysvětluje Neubauer. Při posledním důvodu však část majetku musí dostat děti marnotratn­ého potomka.

JAK ZÁVĚŤ ODVOLAT/ZMĚNIT

Své poslední pořízení můžete odvolat nebo nahradit závětí novější – pak ta původní pozbývá platnosti, pokud se týká stejného

majetku. „Pokud tedy pořídíte závěť o celém svém majetku a následně bez výslovného odvolání závěti předchozí pořídíte závěť novou, kde například dědicem třetiny všeho majetku ustanovíte jinou osobu, pak budou závěti platit vedle sebe, tedy dvě třetiny se budou dědit podle závěti původní a jedna třetina podle závěti nové,“přibližuje Neubauer.

KOLIK TO STOJÍ

Notář si cenu neurčuje sám, ale stanovuje ji podle vyhlášky ministerst­va spravedlno­sti. Sepsání závěti notářským zápisem stojí

1 500 korun. Tato závěť se musí zaregistro­vat do centrální evidence závětí, kterou vede Notářská komora ČR. Za to je odměna 300 korun. K tomu je třeba ještě přičíst 21% DPH. Jestliže je závěť složitá, například upravuje svěřenské náhradnict­ví, větší množství odkazů nebo podmínek, může notář svou odměnu zvýšit až na dvojnásobe­k.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia