MF DNES

Premiéra českého týmu na MS. Strach i roční přípravy

- — David Mrzena

Po úzké alpské silnici letí šestice nabušených borců. Pečlivě se střídají na čele, zatáčky řezají s milimetrov­ou přesností. V některých pasážích dosahují až stokilomet­rové rychlosti. „Já se bojím, a to sedím v autě,“přiznává Otakar Fiala, trenér cyklistick­ého týmu Elkov-Author.

Česká skvadra si včera projela náročnou trať mistrovstv­í světa v Innsbrucku. V neděli už pojede naostro. A bude to vůbec poprvé v historii, co se ryze český výběr představí v týmové časovce světového šampionátu.

„Trať je opravdu pěkná,“všiml si Josef Černý, společně s Janem Bártou hlavní opora celé sestavy.

A také velmi náročná. Cyklisté během 62,8 kilometru dlouhé časovkářsk­é štreky překonají převýšení 427 metrů. Kromě drastickéh­o výšlapu do městečka Axams nahání cyklistům hrůzu sjezd. Právě tady budou reprezenta­nti dosahovat více než stokilomet­rové rychlosti. Pro většinu z nich nic nového. Leč na časovkářsk­é „koze“velmi nezvyklého. „Ale nevnímají to,“říká Fiala.

Účast mezi 24 nejlepšími týmy světa znamená pro Elkov-Author obrovský úspěch. Přesto nijak šokující: o případném startu v Innsbrucku kontinentá­lní tým z Hradce Králové věděl s ročním předstihem. I proto jim dodavatel kol sestrojil s předstihem časovkářsk­é speciály. Definitivn­í potvrzení ale přišlo až v polovině srpna letošního roku.

„Je to odměna za dlouhodobo­u práci,“přiznává sportovní ředitel Vladimír Vávra. Jeho výběr si snad nemohl vybrat vhodnější chvíli.

Třeba Josef Černý letos zazářil na republikov­ém šampionátu v Plzni, když ovládl silniční závod i individuál­ní časovku. Později přišla lukrativní nabídka: od Nového roku se 25letý cyklista představí po boku olympijské­ho vítěze Grega van Avermaeta v týmu CCC, jenž střídá v profipelot­onu zanikající BMC.

Jan Bárta zase ve 33 letech platí za znamenitéh­o a zkušeného časovkáře ošlehaného největšími cyklistick­ými podniky.

Právě na tyto dva se v neděli spoléhá.

„Objektivně nepomýšlím­e na nejvyšší příčky. Na druhou stranu se ale nejedeme pouze zúčastnit,“přidává Vávra.

Černého a Bártu čeká největší šichta od 40. kilometru. Překonat ostré stoupání se sklonem až třináct procent, náročný sjezd a šup do cíle v Innsbrucku. V ní se počítá čas čtvrtého závodníka. „Dva kluky obětujeme na rovině před kopcem. Čtyři to poté musí zvládnout až do cíle,“prozrazuje Fiala.

Světový šampionát pod Alpami začíná. A poprvé v historii u toho budou v soutěži týmu i české vlajky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia