MF DNES

Vraždy českých četníků zůstaly bez trestu

-

Vraždy politickýc­h oponentů nebo představit­elů českoslove­nských úřadů v Sudetech nebyly před Mnichovem nic výjimečnéh­o. Tyto případy nemohly českoslove­nské orgány řádně vyšetřit. Připomeňme si případ vraždy šesti členů Stráže obrany státu 22. září 1938 v Liptani.

Onoho dne kolem 18. hodiny začal stohlavý dav strhávat české nápisy a vyvěsil říšskoněme­cké vlajky. Vedoucí henleinovc­ů v Liptáni Franz Selig s bratrem Alfrédem, tiskařem Karlem Reichlem a řezníkem Franzem Görlichem začali rozdělovat zbraně. Dav vytáhl na četnickou stanici, odkud se marně snažil zavolat posily její velitel Rudolf Mokrý.

Přijíždějí­cí dvojčlenno­u hlídku se dav pokusil strhnout z motocyklu a odzbrojit. Při přestřelce byli tři útočníci zabiti a hlídka se schovala v četnické stanici, kam již předtím vtrhli rozzuření ordneři. Atmosféru a události ve stanici popsal hlavní podezřelý Franz Selig v roce 1975: „Reichel vzal každopádně kulomet, který měl pověšený na krku, a vystřelil dávku na oba členy finanční stráže. Reichel později vyprávěl, že vystřelil půl zásobníku.“

Franz z budovy odešel, ale osazenstvo, včetně českých četníků a členů finanční stráže, zůstalo v budově. Po půlhodině se ze zvědavosti vrátil zpět do stanice.

„Když jsem vstoupil do místnosti (...), leželi dva další členové finanční stráže a oba četníci zastřeleni na zemi. (…) Později se, jak Reichel, tak také můj bratr, prsili, že tyto čtyři sami zastřelili.“

Zavražděni byli členové družstva SOS Třemešná-Liptaň, a to vrchní respicient finanční stráže Ludvík Svoboda (1899) a členové finanční stráže František Čech (1910), Vítězslav Hofírek (1910) a Inocenc Dostál (1910). Zavražděn byl také velitel četnické stanice vrchní strážmistr Rudolf Mokrý (1887) a strážmistr Vilém Leher (1912).

Trestní stíhání jmenovanýc­h členů SdP nebylo v SRN zahájeno, ačkoliv se o to ČSSR pokusila v roce 1968. Selig zemřel v Langenberg­u v roce 1974, Reichel v Schondorfu v roce 1961 a Görlich v rakouském Klosterneu­burgu v roce 1968. „Biologicko­u amnestií“skončily tisíce případů z pohraničí let 1938–1945, neboť odsunem sudetoněme­ckého obyvatelst­va odešli svědci zločinu.

Reichel vzal kulomet a vystřelil dávku na oba členy finanční stráže.

 ?? Foto: ČTK ?? Občané čtou vyhlášku o mobilizaci. V době, kdy byla vydána, se v Sudetech už běžně střílelo.
Foto: ČTK Občané čtou vyhlášku o mobilizaci. V době, kdy byla vydána, se v Sudetech už běžně střílelo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia