MF DNES

Dobyvatelé obtížných míst

Soutěž hledá unikátní projekty pro hlavní město, které osvěží komplikova­né lokality

-

Praze chybějí pozemky pro novou výstavbu bytových domů. Obyvatelé městských částí mnohdy brání novým projektům, protože se obávají snížení kvality vlastního bydlení. Kvůli tomu se začíná uvažovat také o místech, kam není snadné novostavbu umístit. Vypořádat se s tímto úkolem mají budoucí architekti v soutěži společnost­i Central Group.

Veřejná architekto­nická soutěž Unikátní stavba na komplikova­ném místě – s podtitulem „Najděte v Praze nějaké netradiční a komplikova­né místo a navrhněte zde moderní unikátní novostavbu“– měla loni vítěze ve dvou kategoriíc­h, praktická a efektivní bydlení a kreativní a inovativní bydlení. Letos je na řadě již jedenáctý ročník.

Není náhodou, že vítězové předchozíc­h ročníků se výrazně prosazují i po skončení studia. Architekt Ondřej Chybík zvítězil v soutěži v roce 2011 a dnes patří k nejúspěšně­jším tuzemským tvůrcům. Společně s architekte­m Michalem Kryštofem navrhli mezinárodn­ě oceněný český pavilon na Expo 2015 v Miláně či nové sídlo Lesů ČR, pracovali i na pavilonu pro automobilk­u Fiat v Sao Paulu.

Chybík bude členem odborné poroty letošního ročníku soutěže. Předsedou je architekt Zdeněk Lukeš a v porotě usednou rovněž akad. arch. David Vávra či Ing. arch. Adam Gebrian.

„Když se člověk rozhlédne v Praze kolem sebe, zjistí, že je zde mnoho míst, která jsou zcela nevyužitá. Přitom jsou často ve velmi zajímavých lokalitách, které si doslova říkají o zajímavé využití a netradiční řešení. Zdánlivě sice nemají velký potenciál, v hlavách studentů se přesto mohou najít nápady, jak i tato místa přeměnit na něco výjimečnéh­o,“řekl Dušan Kunovský, šéf společnost­i Central Group, která soutěž vyhlašuje.

Přihlásit do soutěže se mohou pouze studenti řádného denního studia (bakalářské­ho nebo magistersk­ého typu) vysoké školy oboru architektu­ra a příbuzných oborů (stavebních i výtvarných).

Soutěžní návrhy lze odevzdat od 14. do 31. ledna 2019 (podmínky najdete na www.central-group.cz/architekto­nickasoute­z). Vítěz obdrží 100 tisíc korun, soutěžící na druhém a třetím místě pak 50 a 25 tisíc korun.

Vítěz soutěže získá kromě peněžité odměny dvoutýdenn­í stáž v jednom z prestižníc­h architekto­nických ateliérů. Vyhlášení výsledků soutěže se uskuteční na konci března 2019. Mediálním partnerem soutěže je Bydlení iDNES.cz. (řez)

 ?? Foto: archiv soutěže ?? Loňští vítězové V kategorii Praktické a efektivní bydlení loni zvítězil Václav Ulč z Fakulty architektu­ry ČVUT. Zvolil obtížné, ale zároveň krásné místo u zdi břevnovské­ho kláštera (nahoře). Kategorii kreativní a inovativní bydlení ovládli Anna Svobodová a Ondřej Blaha (Akademie výtvarných umění v Praze) s nájemním domovním blokem v Karlíně (vpravo).
Foto: archiv soutěže Loňští vítězové V kategorii Praktické a efektivní bydlení loni zvítězil Václav Ulč z Fakulty architektu­ry ČVUT. Zvolil obtížné, ale zároveň krásné místo u zdi břevnovské­ho kláštera (nahoře). Kategorii kreativní a inovativní bydlení ovládli Anna Svobodová a Ondřej Blaha (Akademie výtvarných umění v Praze) s nájemním domovním blokem v Karlíně (vpravo).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia