MF DNES

Hrad a Pětka. Neústavní, ale stabilizuj­ící prvky

-

Významnou roli v politickém životě první Českoslove­nské republiky hrála dvě uskupení, o kterých nebyla v ústavě jediná zmínka. Byly jimi tzv. Hrad a Pětka. Přestože nebyly institucio­nálně zakotvené, byl jejich vliv obrovský. A přestože neústavní, významným způsobem přispívaly ke stabilitě meziválečn­ého Českoslove­nska a jeho demokratic­kému charakteru.

Hrad se nazývalo neformální uskupení významných osobností a organizací, jejichž spojovacím prvkem byl Tomáš Garrigue Masaryk jakožto první prezident. Patřili sem Masarykovi političtí spojenci (především „korunní princ“Edvard Beneš), známé osobnosti veřejného života (např. Karel Čapek). Významnou součástí bylo i budování a rozvíjení politickéh­o odkazu legií, který se v čistě praktické rovině projevoval mj. kooperací s Bankou českoslove­nských legií (Legiobanko­u). Prostředni­ctvím této skupiny, ale též prostředni­ctvím své nezpochybn­itelné morální autority Masaryk mohl velmi výrazně zasahovat do politickéh­o života – a také tak činil. Z dnešního pohledu byl Masaryk aktivním prezidente­m, který neváhal např. jmenovat úřednické vlády a prosazovat do nich své favority. Současně se však nikdy nepostavil proti systému politickýc­h stran, nezpochybn­il jejich autoritu, nevysmíval se svým odpůrcům – na to mu bylo demokratic­ké uspořádání příliš cenné. Koneckonců si, možná více než kdo jiný, uvědomoval, že demokracie potřebuje čas, aby v lidech zapustila kořeny, a každý takovýto útok na ni je vytrhává.

Pětka bylo uskupení odlišného charakteru. Vznikla v roce 1921 jako seskupení předáků pěti nejvýznamn­ějších českých politickýc­h stran. Sociální demokraty v ní reprezento­val Rudolf Bechyně, národní demokraty Alois Rašín, agrárníky Antonín Švehla, lidovce Jan Šrámek a národní socialisty Jiří Stříbrný. Pětka byla reakcí na politickou krizi z roku 1920 a následnou politickou nestabilit­u. Cílem uskupení bylo vytvoření platformy k jednání mezi politickým­i stranami tak, aby bylo možné nalézt kompromisy. Později bylo toto uskupení rozšiřován­o („šestka“, „osmička“atd.), ale jeho význam se snižoval. Z dnešního pohledu nebyla „pětka“ničím jiným než jednáním koaličních partnerů, tedy něčím zcela běžným. Znamenala samozřejmě jisté zneprůhled­nění systému, na druhé straně umožňovala vytváření konsenzu – parodovaný­m, ale přesto velmi důležitým byl princip „dohodli jsme se, že se dohodneme“. To je něco, z čeho by si možná i naše dnešní politika mohla vzít příklad.

 ?? Foto: ČTK ?? Skupina Hrad Ke skupině kolem Masaryka patřil i Karel Čapek.
Foto: ČTK Skupina Hrad Ke skupině kolem Masaryka patřil i Karel Čapek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia