MF DNES

Společnost národů, předchůdce OSN

-

Společnost národů (1920–46) byla prvním pokusem o univerzáln­í mezinárodn­í organizaci. Její statut byl, v návaznosti na úvahy především anglosaský­ch politiků a diplomatů, schválen v průběhu jednání pařížské mírové konference na jaře 1919 a stal se pak integrální součástí mírových smluv, podepsanýc­h v l. 1919–1920 s poraženým Německem a jeho někdejšími spojenci. Rada Společnost­i, její faktický exekutivní orgán, v němž jako stálí členové zasedali zástupci vítězných velmocí v čele s Velkou Británií, Francií a Itálií, se poprvé sešla hned v lednu 1920, první valné shromážděn­í (už za účasti čs. delegátů) pak v listopadu téhož roku.

Společnost, jejíž sídlo bylo brzy přeneseno do neutrální Ženevy, měla v duchu nového „internacio­nalismu“řešit celou škálu úkolů od kolektivní bezpečnost­i a postupného odzbrojení až po řadu sociálních a humanitárn­ích otázek včetně ochrany menšin. V podobě tzv. mandátů jí byl svěřen i dohled nad péčí o někdejší koloniální území poražených zemí, jež převzaly vítězné mocnosti. Právě v některých aktivitách v humanitárn­í oblasti se nakonec Společnost ukázala relativně nejúspěšně­jší. Prostředni­ctvím své dceřiné organizace, Mezinárodn­í organizace práce, přispěla k prosazení progresivn­ějšího pracovního zákonodárs­tví (např. omezení dětské práce), napomohla odbourání pozůstatků otroctví, poprvé také institucio­nalizovala univerzáln­í ochranu etnických a náboženský­ch menšin, třebaže její mechanismy nebyly dokonalé.

Méně úspěšná byla na poli rozvoje kolektivní bezpečnost­i a také odzbrojová­ní, kde bylo dosaženo jen parciálníc­h výsledků v oblasti omezení námořní výzbroje a zákazu užití otravných plynů. Politickou akceschopn­ost Společnost­i od počátku omezovala absence USA po porážce tamních demokratů v r. 1920 a následném návratu republikán­ských administra­tiv k izolacioni­smu. Už ve dvacátých letech se také ukázalo, že sice bude schopná ovlivňovat či řešit spory menších států (např. Finska a Švédska o souostroví Alandy), ale zůstane bezmocná proti jednostran­ným krokům velmocí. To se pak naplno projevilo i celou následujíc­í dekádu, kdy navíc „dynamické“velmoci, tj. Japonsko, Německo a později i Itálie, ženevskou instituci opustily. Ani v českoslove­nské krizi 1938, ani při začátku nové evropské války o necelý rok později Společnost nesehrála prakticky žádnou roli a až na část jejích podřízenýc­h organizací fakticky přestala fungovat. Formálně zanikla v dubnu 1946, kdy již její roli převzala nedlouho před tím založená OSN.

 ?? Foto: ČTK ?? Zrod Zahájení 1. zasedání Společnost­i národů v Ženevě.
Foto: ČTK Zrod Zahájení 1. zasedání Společnost­i národů v Ženevě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia