MF DNES

Je líp. Ne dobře

Komentář: Jak trenér Šilhavý vzbudil mátohu Fotbalový národní tým dal naději, že se může zlepšovat. I když platí, že má své limity.

- David Čermák Jan Palička

Euforie? K té vůbec není důvod. Spokojenos­t? Počkat, zatím ne. Naděje? To ano. Fotbalová reprezenta­ce se pod novým trenérem Jaroslavem Šilhavým probudila. Přestala vypadat podřadně a začala mít chuť.

To stačí, aby sbírala plusové body. Nestačí to však, aby si mohla říct, že je všechno v pořádku.

„Cítím, že tým má energii. Že chce,“pravil Šilhavý, když se v úterý večer dohrálo v Charkově. Porážka 0:1 s Ukrajinou v Lize národů ho mrzela, ale odvážný způsob hry potěšil. Natolik, že tým dál chválil: „Výkon byl velice dobrý, takhle bychom si hru představov­ali. Věřím, že se budeme zlepšovat.“

Zlepšovat se tým určitě může. Vlastně musí, pokud chce myslet výš. Těžko očekávat, že všechny neduhy, které českou reprezenta­ci trápily za režimu minulého kouče Jarolíma, se spraví hned.

Česko, i kdyby jednou předvedlo absolutní strop svých schopností, stejně teď nebude tak kvalitní jako nejlepší týmy v Evropě.

Proč? Jednoduchá odpověď: protože na to nemá dostatečně dobré hráče.

Pomineme-li útočníka Schicka, náhradníka v AS Řím, a gólmana Vaclíka ze Sevilly, aktuálně nikdo nekope na vyhlášené klubové adrese. To je prostě fakt, který nelze opomíjet. A omezený výběr znamená i omezené možnosti.

I kdyby zranění nevyřadilo spolehlivé­ho záložníka Daridu a stopera Suchého, výraznější mužstvo by poskládat nešlo. Ve srovnání s minulým rokem lze ovšem předvádět sympatičtě­jší, rychlejší a snaživější fotbal, kterému fanoušek zatleská. Jako o víkendu na Slovensku. Jako v úterý na Ukrajině. Šilhavý, z klubového fotbalu známý hlavně důrazem na pevnou obranu, překvapil a potěšil, když tým nesvázal defenzivní taktikou. Češi nebyli zakopaní hluboko na své polovině, nevyčkával­i.

Konečně si to s oběma soupeři rozdali na férovku a zjistili, že to jde. Hrát s Ukrajinou otevřeně mohlo zavánět fotbalovým harakiri, ale ukázalo se, že odvážný styl může fungovat, i když se Česko dlouhodobě pere s nedostatke­m rychlých a tvořivých hráčů.

Hlavně v prvním poločase se Ukrajincům vyrovnalo, v závěru už naopak bylo znát, že unavené obraně dochází šťáva. A divíte se?

Soupeř typu Ukrajiny, který se může opřít o tři čtyři vynikající individual­ity, je pro současné Česko velmi těžký úkol. I s ním se dá hrát, ale musí se sejít všechny okolnosti, aby se podařilo bodovat.

V Charkově dvě důležité podmínky zůstaly nesplněny: Češi neproměnil­i ani jednu ze dvou tutových šancí a vzadu nebyli tak pevní a nepropustn­í, aby nadšeným domácím,

které hnalo pětatřicet tisíc diváků, fotbal dostatečně znechutili.

Proto premiérová účast v Lize národů neskončí úspěchem: národní tým už ví, že nemůže přeskočit Ukrajince a nepostoupí do elitní divize.

Ale třeba by to mohl být start za lepšími časy.

Už v kvalifikac­i o Euro 2020, která začíná příští rok v březnu, by Česko mělo potvrdit, že nespadlo do fotbalovéh­o suterénu, jak se ještě před měsícem mohlo jevit.

Šilhavý v hráčích znovu zažehl vášeň. Vášeň pro věc. Vášeň pro fotbal. Atmosféra se vyčistila, a to je ten hlavní důvod, proč vás sledování reprezenta­čního zápasu znovu dokáže vtáhnout. Už nemáte nutkání sáhnout po ovladači a přepnout program.

Pro národní tým je dobře, že si dokázal na startu Šilhavého éry získat aspoň část fanoušků, kteří v předchozíc­h měsících přestávali věřit.

Je na dobré cestě, ale vyhráno zdaleka nemá. Zvlášť proto, že současná generace má limity, na které zřejmě bude dál narážet.

Ten hlavní? Chybí stabilní a sehraná stoperská dvojice, Česko ji hledá už deset let. Přitom právě střední obránci jsou v moderním pojetí fotbalu extrémně důležití: dávno neplatí, že před gólmanem jen čistí prostor, že plní roli ranařů a odkopávačů. U nich začínají všechny akce, od nich se tvoří hra.

Kalas, Brabec, Čelůstka nebo Suchý zvládnou uskákat soupeře ve vzdušných bitvách, ale v rozehrávce mají všichni velké rezervy.

I v záloze citelně chybí víc tvořivých typů. Dobře, že Šilhavý věří Dočkalovi, ze kterého udělal tvůrce hry i kapitána, ale minimálně jedna další výraznější postava by se šikla. Bohužel není kde brát.

S tím se musí nový kouč popasovat a nedostatek materiálu zkusit zamaskovat vhodnou taktikou.

Elán už do hráčů napumpoval, a pokud v nich nadšení udrží, lze věřit. Zatím třeba tomu, že v listopadu doma zvládnou souboj se Slováky a vyhnou se v Lize národů pádu z ligy B do výrazně slabšího céčka.

 ??  ?? První dva zápasy Reprezenta­ce pod vedením Jaroslava Šilhavého porazila Slovensko 2:1 a prohrála 0:1 na Ukrajině. Foto: ČTK
První dva zápasy Reprezenta­ce pod vedením Jaroslava Šilhavého porazila Slovensko 2:1 a prohrála 0:1 na Ukrajině. Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia