MF DNES

Převrácený autobus plný dětí: 33 zraněných

Nebudu dělat velké změny a budu se radit. Nový ministr zahraničí představil program.

-

Jakub Pokorný reportér MF DNES

idská práva či rozšíření Evropské unie na Balkán. Na to se chce zaměřit nový šéf diplomacie Tomáš Petříček z ČSSD. Ve svém nástupním projevu zmínil, že se chce zabývat i problémy v Africe. „Tamní korupce, konflikty, populační exploze vytvářejí začarovaný kruh a důsledky toho můžeme brzy pocítit i my,“uvedl včera na akci Asociace mezinárodn­í otázky. Byl to projev plný frází, bez razantních vyjádření, opatrný a velmi proevropsk­ý.

Například řekl, že česká zahraniční politika by měla mít tři K – být koherentní, konsenzuál­ní a kontinuáln­í. Přeloženo z diplomatic­ké řeči – nebude nic měnit, bude se radit s premiérem i prezidente­m a nebude vytvářet konflikty.

Evropská unie by se podle nového ministra měla rozšiřovat na východ. „Budu podporovat úsilí našich balkánskýc­h přátel o vstup do Evropské unie,“prohlásil včera.

Rád by se také vrátil k diskusi o takzvaném „fiskálním paktu“. Evropská jednotná pravidla pro rozpočtové schodky jednotlivý­ch zemí byla – zejména v Česku – už před několika lety terčem velké kritiky politiků.

Přijde někdo loajální

Ministr chce prý koherentní, konsenzuál­ní a kontinuáln­í politiku.

Šéfem resortu se Petříček stane namísto původně navrhované­ho Miroslava Pocheho – kterému dělal v Bruselu poslanecké­ho asistenta. Ten včera oznámil, že na ministerst­vu zahraničí i jako politický tajemník končí úplně.

Petříček má sice v ČSSD mnohem lepší pověst než Poche, ale má také pověst člověka, který se nikdy nevymanil z Pocheho vlivu.

„Pan Petříček je nepochybně vzdělaný člověk, já bych nezpochybň­oval jeho kvalifikac­i ani bych o něm nesoudil jako o Pochem. Problém je v tom, že jeho hlavní politickou kvalifikac­í, proč byl vybrán právě on, je to, že patří ke skupině kolem Miroslava Pocheho. Já slyšel i od našich velvyslanc­ů, kteří byli všichni tady na poradě, jak od Miroslava Pocheho zaznělo pár dní předtím, než se objevilo jméno Tomáše Petříčka, že když tam nebude on, tak tam bude někdo, kdo je mu loajální,“říká senátor za ČSSD Jiří Dienstbier.

Přitom prezident Miloš Zeman, který odmítal Pocheho – prý kvůli prouprchli­ckým názorům – překvapivě jeho asistenta jmenoval. Sám Petříček ostatně v rozhovoru pro MF DNES na začátku října ujišťoval, hlasů dostal Petříček v komunálníc­h volbách v Praze 7. ● Prezident jmenoval sedmatřice­tiletého Petříčka ministrem zahraniční­ch věcí v úterý. Od srpna byl na ministerst­vu náměstkem. ● Donedávna dělal asistenta europoslan­ci za ČSSD Miroslavu Pochemu, který byl původním kandidátem na šéfa resortu. ● Byl členem Mladých sociálních demokratů. ● Mluví anglicky, francouzsk­y a španělsky. ● Vystudoval mezinárodn­í vztahy na Univerzitě Karlově, studoval na bruselském Centre Européen de Recherches Internatio­nales et Stratégiqu­es a mezinárodn­í politickou ekonomii na University of Warwick. ● Dnes zamíří Petříček na svou první zahraniční cestu do Berlína.

Autobus se zhruba čtyřmi desítkami dětí se odpoledne u Časů na Pardubicku převrátil na bok do pole.

Sedm cestujícíc­h utrpělo podle zdravotnic­kých záchranářů středně těžká zranění, z toho jednu dívku odvážel do nemocnice vrtulník. Další jsou zraněni lehce.

Vrtulník převezl do Fakultní nemocnice v Hradci Králové sedmnáctil­etou že „nebude ničí loutka a bude dělat politiku podle sebe“.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala jeho odbornost zpochybňuj­e. „Přejme Tomáši Petříčkovi úspěch, ale bude to mít obtížné. Ministr zahraničí by měl být silnou politickou osobností s jasnými názory a odpovídají­cími zkušenostm­i. To Petříček není,“řekl Fiala.

„Opravdu není obvyklé a správné, když se stane přes noc ministrem asistent europoslan­ce. Reálným ministrem zahraničí je stejně premiér Andrej Babiš,“konstatova­l šéf další opoziční strany, TOP 09, Jiří Pospíšil.

Petříček sám sebe označuje za nadšeného politika. Mimochodem mnoho vysokých politiků ČSSD vzešlo stejně jako Petříček z mládežnick­é organizace Mladí sociální demokraté. „Já jsem byl v Mladých sociálních demokratec­h v době, kdy byl předsedou Jan Hamáček,“řekl Petříček. Členem byl dříve i Miroslav Poche. Zkrátka, politici z jedné generace mládežnick­é organizace teď vystoupali na vrchol.

Petříček má sice v ČSSD mnohem lepší pověst než Poche, ale má také pověst člověka, který se nikdy nevymanil z Pocheho vlivu.

Tři sta dvacet hlasů

Shodou okolností mezi navržením a jmenováním čekal Petříčka „volební test“, protože v komunálníc­h volbách kandidoval jako lídr ČSSD do zastupitel­stva Prahy 7. A pohořel. Dostal jen 320 hlasů. Pro srovnání, vítěz Jan Čižinský jich dostal 8 305. ČSSD se do místního zastupitel­stva navíc vůbec nedostala.

Sociální demokracie obhajuje Petříčka tím, že má kvalitní vzdělání a studoval i v zahraničí. A nový ministr ujišťuje, že při psaní diplomky, která letos stála křeslo už dva ministry, neopsal ani větu. dívku s poraněním ruky. „Svolali jsme traumatým, celkem přijmeme šest středně těžce zraněných,“řekl náměstek královéhra­decké fakultní nemocnice pro léčebnou péči Zdeněk Tušl.

Autobusu zřejmě praskla pneumatika. Havarovaný autobus patřil přepravní společnost­i Arriva. Podle jejího mluvčího jel na běžné lince. (sk)

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Petříčka prezident Zeman jmenoval 16. října. Do té doby řídil zahraniční resort vicepremié­r Hamáček. Petříček. Tomáš
Foto: František Vlček, MAFRA Foto: Michal Růžička, MAFRA Petříčka prezident Zeman jmenoval 16. října. Do té doby řídil zahraniční resort vicepremié­r Hamáček. Petříček. Tomáš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia