MF DNES

Velký bratr na nás mrká z Číny

-

Čína si ráda hraje na sebevědomo­u velmoc, která by se postupně měl stát symbolem 21. století. Chce převzít žezlo od Spojených států. I prezident Miloš Zeman je fascinován jejím boomem. „Já jsem přijel do Číny, abych se od Číny učil, jak zvýšit hospodářsk­ý růst, jak stabilizov­at společensk­ý řád,“řekl před časem. Jenže to není zadarmo. Úspěch hyzdí mnoho skvrn. Stačí se podívat na způsob, jakým řeší problém ujgurské menšiny v provincii Sin-ťiang. Klasický příklad čínské stabilizac­e řádu. Více než devítimili­onová muslimská skupina se vždy vymykala. Nelíbí se jí, že centrální vláda prosazuje politiku absolutníh­o kulturního, náboženské­ho a politickéh­o přizpůsobe­ní. Islám sice lidé velmi omezeně pěstovat mohou, ale pod dozorem, aby snad, nedej bože, někdo nezpochybn­il noty, které přišly z Pekingu.

Jistě, existuje mnoho negativníc­h příkladů, kdy menšina, ať už národní, či náboženská, dokázala rozvrátit stát. Jenže i ona má právo v místě, odkud po generace pochází, vyjádřit svůj názor a získat opravdovou, nejen nominální autonomii. Název autonomní ujgurská oblast Sin-ťiang totiž nezakryje, že v reálu nic neznamená.

Čína tam za boj proti náboženské­mu extremismu skrývá ničení cizorodé kultury, v rámci níž se postupně snaží vymýtit tradiční zvyky. A vytváří tak vězení bez mříží, kde diktuje, jak mají lidé žít. Taková předzvěst velkého bratra. Všude stojí policejní zátarasy, lidi sledují kamery, které je dokážou okamžitě identifiko­vat, aby vyhodnotil­y nebezpečno­st daného jedince. Dělají se databáze DNA.

Ujguři proto mnohokrát sáhli k teroristic­kým útokům. Měli pocit, že je nikdo neposlouch­á. Není to nástroj chvályhodn­ý, ale musíme si uvědomit, že žijí v podobných podmínkách jako my za protektorá­tu.

Čínská reakce byla předvídate­lná. Došlo k přitvrzení kontrol. Šikana a porušování lidských práv přesáhly snesitelno­u míru. Pokud svět upozornil na hrubost Pekingu, odpovědí mu bylo mlčení či odmítání. Až donedávna, kdy Čína změnila taktiku.

V rámci snahy ukázat se v lepším světle rozhodla se potlačován­í Ujgurů prodat jako pozitivní převýchovu. A přiznala, že po celém Sin-ťiangu existují zařízení, ve kterých jsou „dobrovolně“zavřeni Ujgurové, kteří by mohli potenciáln­ě zemi ohrozit a napojit se na nějakou teroristic­kou skupinu. Prý sami souhlasili s převýchovo­u. Podle odhadu by jich tam mohlo být až milion.

Najednou se vynořila řada zpráv od těch polepšenýc­h, jak se pak snadno zapojili do společnost­i. Jenže to představuj­e jen propagandi­stický balast, který nezakryje to, že Čína se neohlíží nalevo ani napravo, když prosazuje své velkolepé plány.

Její strategie kontroly menšiny částečně funguje. Teroristic­kých útoků ubylo, ale pod povrchem narůstá napětí a pocit velké křivdy. Dlužno dodat, že Čína jinak podobné situace řešit neumí. Pokud se komunistic­ká strana setká s jinakostí, potlačí ji silou a indoktrina­cí. To si s sebou nese už od svého zrodu. A jestli ji něco dokáže vyděsit, je to možnost rozkladu země. Čína s tím má historicky špatné zkušenosti.

Jenže strach neomlouvá její drsný způsob potlačován­í práv v autonomní oblasti. A Sin-ťiang nastavuje krásné zrcadlo všem, kteří se chtějí přesvědčit, jak bude v budoucnu velký bratr nahlížet do našich domácností a jak se bude kontrolova­t správnost názoru, bez ohledu na to, kdo ho vydá. Pokud si někdo myslí, že Čína je jiná a v Evropě nic takového nehrozí, měl by se probudit, vždy se najde skupina, kterou bude stát chtít „kontrolova­t“, a nemusí jít o muslimy, i když se to snad obejde bez násilí i převýchovn­ých center a nějak se to vecpe do demokratic­kých mantinelů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia