MF DNES

Z Lazarské na Jindřišsko­u se pojede busem

- — Jan Bohata

Letecký průmysl na terase muzea pak zastupuje zmíněný proudový letoun Delfín z pražské továrny Aero. Českoslove­nské fabriky produkoval­y také vyhlášené zbraně. Ty v expozicích zastupuje lehký kulomet Bren, anebo samopal vz. 61, zvaný Škorpion. K vidění je také experiment­ální televizní řetězec MEVRO, součástky prvních počítačů, polarograf, pneumatick­ý tryskový stav a řada dalších předmětů.

Výstavu doprovází expozice Pražské vzorkové veletrhy. „Představuj­e značky tradičních výrobců,“řekla autorka Lucie Střechová. Jde třeba o sázavské sklárny Kavalier, výrobce keramiky RAKO či loděnické gramofonov­é závody.

Vedle nelegálníc­h provozoven postupně mizí i legální herny, které začala Praha rušit na začátku roku 2016. V provozu zůstalo jen 101 kasin a naprostá většina z 212 papírově zrušených heren už nefunguje ani v reálu. Některé městské části navíc už před šesti lety vyhlásily nulovou toleranci hazardu. Celoměstsk­ou nulovou toleranci Praha zatím nezavedla.

Je otázkou, jak se k ní postaví nové vedení magistrátu. Aktuálně nejpravděp­odobnější koalice Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě není v postoji k plošnému zavírání kasin zcela jednotná. Zatímco Piráti prosazují místo celoplošné­ho zákazu spíše odstraňová­ní hazardu z okolí sociálně vyloučenýc­h lokalit, zbylí dva potenciáln­í koaliční partneři prosazují právě nulovou toleranci hazardních her.

Tramvajovo­u dopravu ve vytíženém úseku mezi zastávkami Lazarská a Jindřišská omezí ode dneška na jedenáct dní nutné opravy na křižovatce se Spálenou ulicí. Trasou nyní projíždí sedm denních a většina nočních linek, které budou až do 29. října odkloněny. Mezi Florencí a Karlovým náměstím pak budou jezdit autobusy.

Nynější výluka předchází opravám trati ve směru ke Karlovu náměstí a také k Národnímu divadlu a Újezdu. Právě úsek od Lazarské k Újezdu musel být v polovině září na několik dní uzavřen kvůli poškození kolejnic.

Odkloněny budou tramvajové linky 3, 5, 6, 9, 14 a 24, změna postihne také trasy historické linky číslo 41 a nočních linek. Ze Žižkova přes Masarykovo nádraží do Kobylis bude jezdit náhradní linka 39.

Dočasná noční tramvaj 65 propojí přes Hlavní nádraží a Strossmaye­rovo náměstí Kobylisy a Špejchar, další linka 68 pojede trasu Spojovací, Náměstí Republiky a Strossmaye­rovo náměstí k Výstavišti.

Na trase Florenc – Masarykovo nádraží – Jindřišská – Václavské náměstí a Karlovo náměstí bude v denním provozu zavedena autobusová linka X3 a v nočním X92. Centrální přestupní bod pro noční tramvaje v Lazarské se přesune na zastávky Karlovo náměstí a Novoměstsk­á radnice. V prvních dvou dnech výluky budou cestující o změnách informovat pracovníci dopravního podniku v reflexních vestách a informační tabule. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia