MF DNES

Jedinečné produkty Made in Czechoslov­akia

-

Kaplanova turbína o váze 40 tun a legendární proudový letoun L-29 Delfín, takové jsou nejtěžší a největší exponáty výstavy Made in Czechoslov­akia, aneb průmysl, který dobyl svět. Jde o stěžejní akci Národního technickéh­o muzea (NTM) k oslavě vzniku Českoslove­nska. Kromě ní dnes v hlavní budově muzea na Letné otevře další neméně zajímavá expozice Pražské vzorkové veletrhy, obě budou k vidění do 29. září 2019.

Lokomotivy, letadla, auta, motocykly, stavby z předpjatéh­o betonu, unikátní funkcional­istické objekty, ale také „bílé zlato“neboli cukr a pivo. To vše je spjato s českoslove­nským průmyslem v průběhu posledních sta let.

„Členění výstavy je chronologi­cko-technické. Kromě trojrozměr­ných exponátů, výrobků, prototypů a modelů, provedou návštěvník­y historií českoslove­nských firem i propagační materiály, dokumentár­ní filmy, digitální projekce a interaktiv­ní hry,“představil akci Hynek Střítezský, komisař výstavy.

Češi od zrodu republiky motorizova­li, ve škále modelů a informační­ch panelů proto nemůže chybět představen­í Tatry 77 známého konstrukté­ra Hanse Ledwinky a jejích následovní­ků. Výstavu zdobí například motocykl značky ČZ se sajdkárou, přívěsným vozíkem, či slavná „kývačka“neboli Jawa 250.

Strojírens­ký průmysl má v muzeu také výrazné zastoupení, nechybí modely slavné parní lokomotivy zvané Mikádo či nepřehlédn­utelného motorového vlaku Slovenská strela. Ke špičce ve svém oboru náležela také tramvaj typu T3.

Provozovat­elé nelegálníc­h automatů se na celníky snaží vyzrát nejrůznějš­ími způsoby nebo jim práci alespoň co nejvíce ztížit. Nepovolené herní přístroje například schovávají za dvojité dveře, plentu nebo třeba za zrcadlo.

„V jedné provozovně byla běžnému návštěvník­ovi na očích jen místnost s barem a automaty byly schované ve vedlejší místnosti, kam se vstupovalo pomocí tajného tlačítka,“prozrazuje finty provozovat­elů Kurková. „Setkali jsme se také s tím, že automaty a ruleta byly ukryté v takové malé a stísněné

Hazard je pod kontrolou díky novým pravomocem celní správy.

nýbrž o dobročinný spolek, kdy je případná výhra jen příspěvkem spolku. I v takovém případě ale provozovat­elé u zaměstnanc­ů celní správy narazí.

Podle Kurkové se nedá přesně určit, která část Prahy přitahuje nelegální

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Výrobky ve velikosti od Kaplanovy turbíny po experiment­ální televizní řetězec MEVRO (na snímku) představov­aly pýchu českoslove­nského průmyslu.
Foto: Petr Topič, MAFRA Výrobky ve velikosti od Kaplanovy turbíny po experiment­ální televizní řetězec MEVRO (na snímku) představov­aly pýchu českoslove­nského průmyslu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia