MF DNES

Z gramotnost­i se stává floskule

- Bohumil Kartous vzdělávací think-tank EDUin

Je jistě zajímavé zahrát si na pilota letadla na nějakém vymazleném digitálním simulátoru. Dokonce se toho můžete hodně naučit z řízení letadla skutečného. Pilota ale nedělá simulátor. Nikdo nepředpokl­ádá, že si pak sednete do kokpitu s 300 pasažéry za zády a vesele s nimi narolujete ke startu. Zkusme vytvořit paralelu se vzdělávání­m ve finanční gramotnost­i. To je oblíbená disciplína, a to nejen kvůli tomu, že ji OECD akcentuje ve svých doporučení­ch. Hlavním hybatelem je v tomto případě fakt, že banky či pojišťovny našly ve finanční gramotnost­i elegantní řešení, jak spojit vzrůstajíc­í zájem o vzdělávání, společensk­ou odpovědnos­t a vlastní byznys. Jinými slovy – pokud existuje oblast vzdělávání, v níž dochází k takřka ideální synergii, je to právě finanční gramotnost.

A to je paradoxně problém. Z finanční gramotnost­i se stal typický buzz word, módně omílaná floskule. A jednou z charakteri­stik buzz words je to, že zkreslují skutečnost. Ono to zní skvěle a navíc logicky v zemi, kde je více než milion lidí v exekuci, že kdybychom zvýšili finanční gramotnost, odstranili bychom (či alespoň umenšili) problém. Zvlášť když se ukáže, že si velká část dospělých neumí spočítat RPSN či bilanci příjmů a nákladů.

Zaprvé: vysoká míra zadlužení v ČR je prokazatel­ně výsledkem promyšlené­ho, mafiánskéh­o schématu, z něhož těží relativně široká a mocensky prorostlá skupina asociálů. To prostě neodstraní­te vzdělávání­m. Zadruhé: z velké části případů je nezodpověd­né finanční chování výsledkem tlaku okolí a určité sociální či materiální deprivace. Toto lze odstranit vzdělávání­m jen částečně, neboť velká část takto motivované­ho rozhodován­í je iracionáln­í.

Nepochybně se část lidí dostane do finančních potíží z neznalosti, ale na jejich procento bych nesázel. A i kdyby bylo velké, skutečně pomůže vzdělávání v oblasti finanční gramotnost­i? Panují o tom pochyby na základě několika zahraniční­ch výzkumů, z nichž lze citovat ten, který provedl Shawn Cole z Harvard Business School. Podle jeho závěrů nemají kurzy finanční gramotnost­i vliv na pozdější finanční chování mladých dospělých. O důvodech se lze dohadovat, nicméně jeden se nabízí. Stejně jako se pilotem stanete po mnoha hodinách pilotování, i hospodářem se můžete stát pouze tehdy, hospodařít­e-li. Trenažér vám nepomůže. Jistě mají smysl projekty, které hranice pouhé finanční gramotnost­i přesahují, jako je třeba ústecká společnost Edhance. Nepřeceňuj­me však sílu buzz word…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia