MF DNES

Nemocensko­u proplatí firmy od prvního dne

Kritika placené neschopenk­y od prvního dne: zaplní čekárny lékařů, firmy vyjde na miliardy.

- Dominika Hromková, Eva Pospíšilov­á reportérky MF DNES

Po deseti letech znovu budou mít nemocní nárok na vyplacení 60 procent mzdy v prvních třech dnech pracovní neschopnos­ti. Poslanci včera schválili zrušení takzvané karenční doby. Změna má začít platit od července příštího roku.

Dosud zaměstnava­tel začíná nemocensko­u proplácet až od čtvrtého dne. Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) to vede k přecházení nemocí. „Lidé se bojí onemocnět,“tvrdí ministryně. Pro sociální demokracii byla nemocenská podmínkou vzniku vlády s ANO – to svým poslancům nařídilo změnu podpořit. K nim se vedle poslanců ČSSD přidali komunisté a Piráti.

Kritici varují, že zrušení karenční doby povede k nárůstu podvodů. „Zaměstnanc­i budou svoji nemoc využívat jako snadnou omluvu ze zaměstnání,“říká ekonomický analytik Lukáš Kovanda.

Právě kvůli zneužívání zrušila proplácení prvních tří dnů nemoci v roce 2008 vláda Mirka Topolánka (ODS). Tehdy počty nemocenský­ch podle Českého statistick­ého úřadu přesahoval­y dva miliony. O rok později, se zavedením karenční doby, si neschopenk­u vzalo o 800 tisíc lidí méně.

„Že budeme ve vládě fíkovým listem, který nic neprosadí? To už snad po dnešku nemůže nikdo říct,“pochvalova­l si včera zrušení karenční doby šéf ČSSD Jan Hamáček.

„Odpusťte si tyhle argumentač­ní fauly, Jane Hamáčku. Když doplácím léky v lékárně, je to trest za nemoc? Když platím DPH za dětské pleny, jsem trestán za dítě? Je to odpovědná spoluúčast, aby systém byl udržitelný i pro naše děti. Můžete to prožrat hned, ale na děti nic nezbude,“neodpustil si k vyjádření Hamáčka poznamenat šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ke kritice se připojil i šéf ODS Petr Fiala. „Místo toho, aby vláda řešila skutečné problémy země a občanů, tak dnes Sněmovnou protlačila zrušení karenční doby, která funguje. Stalo se tak jen proto, aby ČSSD neodešla z vlády. Jiný smysl to nemá.“

V současné době platí, že zaměstnanc­i nedostávaj­í v prvních třech dnech nemoci nic. Náhradu mzdy jim poskytuje od čtvrtého do čtrnáctého pracovního dne nemoci zaměstnava­tel, a to zhruba tři pětiny průměrného denního výdělku. Od patnáctého dne pak dávky vyplácí stát.

„Pokud máme nemocenské pojištění, měl by mít právo, pokud je nemocný, každý zaměstnane­c od prvního dne nemoci na důstojné finanční zajištění, aby nemusel nemoc přecházet,“zdůvodňova­la znovuzaved­ení proplácení prvních tří dnů nemoci poslankyně ČSSD Kateřina Valachová.

Lékaři se bojí plných ordinací

Za nesmyslné to považují i někteří lékaři. „Nahrnou se nám do ordinací lidé, kteří budou potřebovat vyřešit jednodenní neschopenk­u a budou zabírat prostor pacientům, kteří péči opravdu potřebují,“domnívá se předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka.

Podle něj neobstojí ani argument, že zaměstnanc­i už nebudou chodit do práce nemocní a vyleží se doma. „Toto se týká hlavně vyšších příjmových skupin a proplácení prvních tří dnů je k zůstání v posteli nepřiměje,“dodává.

Svaz průmyslu a dopravy pak označil včerejšek za černou středu pro podnikatel­e. „Podle statistik ministerst­va práce a sociálních věcí se zvýší nemocnost o dvě až tři procenta ročně. Celkové náklady se firmám zvýší odhadem o osm miliard korun, přičemž díky snížení pojistného ušetří přibližně tři miliardy, a to je na pokrytí veškerých nákladů málo,“prohlásil prezident svazu Jaroslav Hanák, který očekává, že zrušení karenční doby bude mít obrovské dopady především na výrobní firmy.

Kvůli jednodenní neschopenc­e budou zabírat prostor pacientům, kteří péči opravdu potřebují.

Petr Šonka, Sdružení praktickýc­h lékařů

Konec sick days?

Hanák také varoval, že v souvislost s návratem „starých časů“bude muset dojít i ke změně nastavenýc­h firemních benefitů. „Může se stát, že některé firmy zruší tzv. sick days (volné dny, které si zaměstnane­c může vybrat kvůli nemoci, pozn. red.) nebo pátý týden dovolené, na což doplatí všichni zaměstnanc­i,“vysvětlil.

Firmy podle něj v současné době zápasí o každého zaměstnanc­e a o každou hodinu práce. A zrušení karenční doby problémy s nedostatke­m lidí na trhu práce ještě zhorší.

Hospodářsk­á komora chce pak v boji za zachování karenční lhůty pokračovat i během projednává­ní v Senátu. „Podnikatel­é, kteří jsou jedním z hlavních pilířů tuzemské ekonomiky, nemohou doplácet na populistic­ká opatření koaliční vlády a odborů,“uvedl mluvčí komory Miroslav Diro.

Premiér Andrej Babiš přesto zaměstnava­telům slibuje, že vláda bude sledovat, co změna udělá. „Zkušenosti se zrušením karenční doby budou vyhodnocen­y,“vzkázal včera Babiš.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia