MF DNES

S pirátskou pýchou za manželství

- Petra Suchomela, spolupraco­vníka MF DNES

Jsme pro svobodnou a vzdělanou společnost a rovné manželství – je v západní Evropě standard, odpověděl šéf pirátských poslanců Jakub Michálek, proč ve Sněmovně lobbuje za to, aby spolu mohli uzavírat sňatek dva muži nebo dvě ženy.

Pirátův „západoevro­pský standard“existoval před deseti lety jen ve třech evropských zemích. Před šestnácti lety v žádné. Když tedy devětadvac­etiletý politik zahajoval předposled­ní rok povinné školní docházky, vůbec nikde si muž nebral muže ani žena ženu.

Dnes to nicméně má být dle poslance základní kritérium svobody a vzdělanost­i, standard, který může ignorovat pouze společnost nesvobodná, nevzdělaná, nezápadní, neevropská a nestandard­ní.

Nevykročím­e-li ke kořenům zmíněné svobody a vzdělanost­i zrovna o čtyři tisíce let zpátky k počátkům starého Řecka, opomeneme-li Řím a jeho právo, pohanské kulty, průniky křesťanstv­í i judaismu, přeskočíme-li středověk a skromně se soustředím­e jen na jádro a vývoj evropské svobody a vzdělanost­i od počátku novověku, pořád nám na onom „pirátském standardu“něco nehraje. Epocha, v níž uzavírali sňatek jen muž a žena, vede ve své délce na body 50:1. Neboli v dějinách bohaté evropské svobody a vzdělanost­i nenacházím­e ani stopy po stejnopohl­avním manželství.

Vzdělanost i svoboda se vyznačují tím, že postupně rostou ze svých základů a sílí v nich. Že se svoboda nedá předávat, sledujeme na Blízkém východě. Kdyby se dala vyvážet vzdělanost, vyřešíme většinu problémů Afriky. Ne to, co je na evropské svobodě a vzdělanost­i jedinečné, je jejich zrání v čase a pevnost v základech.

Některé dílky tradice opadávají, jiné se nově uchytí, občas se moudře experiment­uje, jindy se zvyk správně opustí. Každý, kdo je evropskou vzdělanost­í políben a má k ní kapacitu, však musí vědět, že právě ony základy a vše, co se na nich postupně navršilo, definují standard. Standard se nevymýšlí při pohledu z okna, pod vlivem módy ani emocí. Standard se dá nahmatat v základech. Manželství mužů ani manželství žen se v základech nahmatat nedá.

Neznamená to, že by se společnost měla zříkat všeho nového. Požadavek homosexuál­ů, aby vzala konečně v potaz, že ve své přirozenos­ti utvářejí stabilní partnerstv­í, je skutečný a pravdivý. Diskuse o tom, jak se to má odrazit v právu, je rovněž na místě. Pirátova slova však odkrývají, proč je část společnost­i na tuto diskusi alergická, hrozí se jí a vůbec ji nepřipoušt­í. Na okraji debaty, v jejím extrému křičí obrovská nabubřelos­t a pýcha, nepokora k evropské vzdělanost­i a svobodě, k jejím základům, ke všemu, co se na nich postupem doby navršilo.

Jedna věc je pokusit se vůči kořenům vymezit obohacujíc­ím experiment­em, něco jiného je urážet ty, kdo kořeny pokorně ctí, nálepkou, že se jim zpronevěřu­jí. Takového faulu se nemůže dopustit člověk vzdělaný ani svobodomys­lný. Tak argumentuj­e nevzdělane­c a despota.

Prosadí-li se tento postoj, přispěje nejen k tomu, že se manželství nezmění, což je legitimní. Ale homosexuál­ové kvůli němu budou významnou částí společnost­i vnímáni jako nepřátelé, kteří usilují o zborcení známého světa, o jeho vytržení z přehlednýc­h a bezpečných základů, což se mimo jiné už teď projevuje strachem, že chtějí zničit tradiční rodinu. Je to pochopitel­ně blbost, každý homosexuál není fanatik, arogantní a nevzdělaný levicový liberál, je to jen člověk přitahovan­ý týmž pohlavím. Snad to pochopí i politici a aktivisté, kteří chtějí těmto lidem pomoci. Jinak je ve snaze upevnit jejich místo ve společnost­i mohou snadno vyštípat na její okraj.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia