MF DNES

Poslanci odmítli vydat komunistu Ondráčka ke stíhání policii

- — Josef Kopecký

Podle policie se poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček dopustil trestného činu pomluvy, když na adresu prezidents­kého kandidáta Michala Horáčka řekl, že spolupraco­val s StB. Jenže pro jeho vydání včera hlasovalo jen 47 ze 168 přítomných zákonodárc­ů.

„Byla to součást brutální kampaně proti KSČM,“řekl po jednání šéf komunistic­kých poslanců Pavel Kováčik. Zatímco někteří beztrestně urážejí prezidenta Miloše Zemana, jiným jsou podle něj zavírána ústa.

„Jeho nevydání znamená, že poslanci požívají zvláštního privilegia, v tomto případě privilegia lživě obviňovat normální občany beztrestně,“komentoval naopak rozhodnutí Michal Horáček.

„Rozhodujem­e o tom, jestli tady bude moci každý urážet kohokoli,“prohlásil před hlasováním šéf poslanců STAN Jan Farský. „Rozhodujem­e o tom, jestli politické spory budou kriminaliz­ovány,“oponoval Pavel Kováčik.

„Já jsem velký příznivec svobody slova a jsem pro to, aby svoboda slova platila i pro takové politiky, kteří jsou poslanci a kteří mlátili i mladé ženy za to, že projevily svobodu slova. I pro ně to musí platit. Buď ta svoboda slova je, nebo není,“zastal se částečně Ondráčka šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Co přesně Horáčka popudilo a kvůli čemu policie žádala Sněmovnu o vydání komunistic­kého poslance? „Horáček je podle dostupných informací bývalý vekslák a spolupraco­vník StB s krycím jménem Sázkař,“citovaly Ondráčka v prosinci loňského roku EuroZprávy.cz. Horáček před prezidents­kou volbou zveřejnil spis, který na něj StB vedla, a negativní lustrační osvědčení.

Po včerejším rozhodnutí Sněmovny bude moci policie Ondráčka v této věci stíhat až poté, kdy mu skončí mandát poslance.

 ?? Foto: ČTK ?? Poslanec Ondráček Zatím se stíhání obávat nemusí.
Foto: ČTK Poslanec Ondráček Zatím se stíhání obávat nemusí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia