MF DNES

Novinky pro maturanty: více času na češtinu, výsledky rychleji

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Od jara budou mít maturanti o deset minut déle na test z českého jazyka a během zkoušky budou nově moci změnit své rozhodnutí a vybrat si jiné téma maturitníh­o slohu. Ministerst­vo školství změnilo vyhlášku, podle které se řídí státní maturity.

V podzimním termínu – kdy zkoušku skládají ti, kteří ji nesložili na jaře – budou studenti na výsledky maturitníc­h slohů čekat maximálně deset dní, a nikoliv několik týdnů. V jarním termínu, kdy maturuje většina ročníku, však zůstává vše při starém, studenti tedy opět mohou dostat výsledky až v předvečer ústní zkoušky.

Změny jsou logické. Přicházejí po pěti letech, kdy se tyto testy z češtiny výrazněji proměnily. Přibyly v nich například otevřené otázky nebo úkoly z literární historie. Změna je vidět i na počtu propadlíků. Zatímco v roce 2014 propadla z českého jazyka necelá tři procenta studentů, vloni už to byl téměř každý desátý.

Repetentů neubude

Od deseti minut navíc u testu nebo méně přísných pravidel pro maturitní sloh si však ministerst­vo školství úbytek propadlíků neslibuje.

„Některým žákům to samozřejmě může pomoci, budou mít delší čas na kontrolu odpovědí a na práci s texty. O skutečných výsledcích se ale můžeme bavit až v květnu,“říká mluvčí ministerst­va Aneta Lednová.

Ministerst­vo slibuje také vstřícnějš­í komunikaci s těmi, kdo se odvolají, a to u testů z matematiky. Přiměla je k tomu ombudsmank­a Anna Šabatová, která už delší dobu kritizuje postup ministerst­va.

Její úřad po letošních maturitách prošel 350 odpovědí, kterými Cermat odůvodnil své rozhodnutí, a dospěl k závěru, že zhruba polovina z nich byla napsána jako podle šablony a nebrala v úvahu podstatu stížnosti. „Z jednání vyplynul požadavek pro Cermat, aby připravova­l podrobnějš­í stanoviska,“potvrdila Lednová. Týkat se to bude jen testu z matematiky, u dalších testů podle ministerst­va námitky nejsou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia