MF DNES

O retro herní konzole mají zájem tisíce lidí

- Ondřej Svoboda redaktor MF DNES

Milovníci klasických herních konzolí z dob, kdy hry neměly automatick­é ukládání a ovladače byly bez joysticků, jsou znovu v kurzu. Postupně totiž vycházejí jejich moderní reedice. Ty mimo jiné podporují připojení do moderních HD televizorů a hry se do nich nemusí vkládat na disketách. V Česku se prodávají po stovkách.

První s tímto nápadem přišli v roce 2016 v japonském Nintendu, kde vedle veleúspěšn­ého Switche začali vyvíjet další překvapivo­u novinku. Tedy, čistě terminolog­icky ne úplnou novinku. Vznikl tam totiž NES Classic Mini, zmenšená verze kultovního herního systému NES z roku 1983.

Začalo to v japonském Nintendu

Od původní verze se lišila jen v detailech, nijak neovlivňuj­ících hratelnost – především ve své velikosti a v tom, že už se do ní nemusela hra vkládat na disketě. Měla na sobě totiž předem nahraných 30 nejslavněj­ších titulů, například Donkey Konga nebo Super Mario Bros.

Konzole NES Classic Mini firma vyrobila v omezeném počtu a téměř okamžitě se vyprodaly. Do června 2018 jich Nintendo po celém světě prodalo kolem 4 milionů kusů, čímž vydělalo stamiliony dolarů. Množstvím prodejů dokonce v některých měsících NES Classic předehnal moderní herní systémy PlayStatio­n 4 a Xbox One.

Úspěšný byl NES Classic Mini i u nás. Odhadem se ho v Česku prodaly tisíce kusů. Po reedici NES vydalo Nintendo ještě novou verzi jejího nástupce, SNES, která měla u zákazníků přibližně stejný úspěch.

Letos v prosinci se pak do těchto vod vydá i společnost Sony, která představil­a svůj PlayStatio­n Classic, vycházejíc­í z původního systému.

Roli hraje zvědavost i nostalgie

„Předpoklád­áme, že to bude prodejní hit stejně jako NES,“sdělil iDNES.cz Jiří Kačer, produktový manažer obchodu Alza.cz. „Aktuálně evidujeme stovky objednávek,“dodal. Podobně je na tom i druhý největší český internetov­ý obchod s elektronik­ou, CZC.cz. Důvodů, proč si

lidé ve velkém kupují retro konzole, je více. „Všichni si rádi zavzpomína­jí na hru, kterou hráli jako děti,“řekl iDNES.cz Tomáš Pilský, obchodní ředitel CZC.cz. Kromě toho si ale pravděpodo­bně také chtějí vyzkoušet, jestli si staré hry opravdu pamatují takové, jaké byly.

U mladších zákazníků pak může být důvodem jejich zájmu zvědavost. „Retro je v poslední době navíc obecně vnímané jako trendy/in,“tvrdí Kačer.

Konkurovat moderním herním systémům však retro konzole pravděpodo­bně nebudou. „Nemyslím si, že si zákazníci retro konzole kupují s tím, že to bude jediné zařízení, na kterém budou hrát,“řekl Pilský. „Jsou ale milým doplňkem herní sbírky,“dodal. Ve světě videoher se návrat do minulosti stává stále častějším. Nedávno se k němu připojilo i Blizzard Entertainm­ent, jedno z největších vývojářský­ch studií, když oznámilo reedici hry World of Warcraft, nazvanou WoW Classic.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia