MF DNES

Slovenský tanec mezi běženci

V Humenném dočasně ubytují 250 migrantů

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Mezi zprávami ze slovenskýc­h oslav stého výročí vzniku Českoslove­nska v podobě přijetí Martinské deklarace, které se odehrály dva dny po oslavách českých, téměř zanikla zpráva, jež by v Česku vyvolala obrovské pozdvižení.

Slovenské ministerst­vo vnitra oznámilo, že připravilo dohodu s Úřadem vysokého komisaře OSN pro utečence a Mezinárodn­í organizací pro migraci. Na jejím základě přijme v nejbližší době na 250 běženců, jež žádají o azyl v jiných zemích, než je Slovensko.

Tito lidé budou na slovenské náklady ubytováni v azylovém zařízení ministerst­va vnitra ve východoslo­venském Humenném. Bratislavs­ký kabinet pokryje ze státního rozpočtu i další náklady na jejich pobyt. Ubytování na Slovensku je omezeno půlroční dobou trvání. Ale v případech, že se azylové řízení v cílové zemi protáhne, může být pobyt běžencům prodloužen.

Politika chytré horákyně

„Celkový počet dočasně přijatých utečenců a osob pod ochranou může být během platnosti dohody doplněný po odchodu některých přijatých osob do třetí země o další osoby. Nepřesáhne však 250 osob v kterémkoli čase jejich dočasného umístění na území Slovenské republiky,“ dovysvětli­lo další postup slovenské ministerst­vo. Slovenský premiér Peter Pellegrini přitom nevyloučil, že by Bratislava mohla poskytnout azyl či dočasnou ochranu (která se týká válečných uprchlíků) i sirotkům ze Sýrie.

Slovensko tak pokračuje ve své politice „chytré horákyně“. Na jedné straně dočasným ubytováván­ím migrantů a přijímáním projevuje určitou formu solidarity. Na straně druhé zůstává ale podobně zásadním odpůrcem unijních kvót na přerozdělo­vání migrantů, jako je zbytek visegrádsk­é čtyřky – tedy Česko, Maďarsko a Polsko. „Bez souhlasu slovenské vlády nepřijdou na Slovensko žádní migranti,“uvedl před časem premiér Peter Pellegrini. A dodal, že Bratislava už nepřipustí, aby o této otázce hlasovala EU většinově, bez dosažení shody všech členských zemí.

Praha, Varšava a Budapešť nyní čelí žalobě Evropské komise za nedodržení většinovým hlasováním schválenýc­h závazků z roku 2015 na přerozdělo­vání migrantů z Řecka a Itálie. Slovensku se ale podařilo této žalobě vyhnout. A to přesto, že nabídla v rámci přerozdělo­vání umístění jen pro několik běženců. Kromě toho přijala země skoro sto padesát křesťanů z Iráku.

Ubytování ano, azyl ne

Slovensku při rozhodován­í Bruselu, zda zemi zařadit, či nezařadit na seznam žalovaných zemí loni pomohla spíše nabídka přijetí několika migrantů z Itálie a Řecka. Ale skutečnost, že v uprchlické­m zařízení ministerst­va vnitra v Gabčíkovu našlo dočasně útočiště několik set žadatelů o azyl v Rakousku, se setkala s kladnou odezvou jak ve Vídni, tak v EU.

Přestože tento krok vyvolal nejdříve bouřlivou reakci, Gabčíkovo v referendu umístění migrantů odmítlo, situace se díky bezproblém­ovému pobytu stovek Syřanů uklidnila. Program pak bez většího zájmu běžel v minulých letech dál.

Skupina dvou set padesáti migrantů, na jejíchž umístění se nyní Slovensko dohodlo s OSN, je přitom už šestou podobnou skupinou za posledních osm let. Velká část z víc než tisícovky lidí, o něž se Slovensko takto dočasně postaralo, našla azyl ve zmíněném Rakousku, ale mnozí také v USA, Kanadě nebo Norsku.

Slovensko patří při udělování azylů k nejpřísněj­ším zemím EU. Loni jich z několika set žádostí udělilo 89.

„Celkový počet dočasně přijatých utečenců a osob pod ochranou nepřesáhne 250 osob v kterémkoli čase.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia