MF DNES

Emise zabíjejí v Evropě statisíce lidí

-

Kvalita ovzduší se v Evropě v posledních letech zlepšila, emise přesto zůstávají „neviditeln­ým zabijákem“.

Podle Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) stojí škodlivé zplodiny v Evropě ročně za téměř půl milionem předčasnýc­h úmrtí.

Data z celkem 2 500 stanic v 41 evropských zemích ukázala, že situace je stále vážná. „Znečištění představuj­e nebezpečí, takže bychom měli zesílit naše snahy a pojmenovat hlavní příčiny,“uvedl šéf EEA Hans Bruyninckx.

Tou je podle něj především silniční doprava. „Škodliviny z automobilů předčí všechny ostatní zdroje znečištění, navíc jich přibývá ve městech, kde tak bezprostře­dně ohrožují zdraví lidí,“komentoval studii Hans Bruyninckx.

Jsou tu však i pozitivní zprávy. Rychlým tempem se zlepšují technologi­e, které omezují zplodiny. Zpřísňují se také limity pro škodliviny. Takže úroveň emisí nakonec není tak vysoká, jak by odpovídalo nárůstu automobilo­vé dopravy.

Příklad, jak bojovat s emisemi, nabízí Německo, kde kvůli přílišnému znečištění oxidem dusičitým jednotlivá města plánují zákazy jízdy starších dieselovýc­h aut – třeba Hamburk, Mnichov či Stuttgart.

Německá koalice v Berlíně současně prosazuje, aby ze silnic úplně zmizely naftové vozy, které splňují jen starší ekologické normy. Majitelé si budou moci vybrat, zda využijí finančních pobídek pro nákup nového vozu, či se budou snažit modernizov­at motor a výfuk vozu staršího.

Vláda přitom chce, aby veškeré náklady na úpravu motorů hradili výrobci, někteří z nich to však odmítají.

Ekologičtí aktivisté říkají, že emise je třeba snížit okamžitě, bez odkladu. Upozorňují na zdravotní rizika, která emise přinášejí. Především cévní a srdeční onemocnění, rakovinu či dýchací potíže.

O nic lepší situace není ani jinde ve světě. Podle Světové zdravotnic­ké organizace umírá kvůli znečištění ovzduší ve světě každý rok předčasně sedm milionů lidí, z toho 600 tisíc dětí mladších 15 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia