MF DNES

Osm let čekala na smrt. Teď ji soud pustil

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Asia Bibiová, pákistánsk­á křesťanka, dostala v roce 2010 trest smrti za údajnou urážku proroka Mohameda. Jako vůbec první žena v zemi.

Sedmačtyři­cetiletá matka čtyř dětí potom čekala ve vězení na exekuci osm dlouhých let.

Až včera nastal v jejím hodně pochybném případu zásadní zlom: pákistánsk­ý nejvyšší soud vynesl osvobozují­cí verdikt. Žena, za jejíž omilostněn­í se mimo jiné přimlouval i papež, bude volná.

V čem vlastně mělo spočívat její rouhačství, což je záležitost, za niž se v Pákistánu běžně uděluje nejvyšší trest?

Případ Asii Bibiové dobře ilustruje atmosféru, v níž musí v obrovské islámské zemi žít příslušníc­i nepočetné křesťanské menšiny.

S rouhačství­m nejsou žerty

Asie Bibiové na svobodu vyvolalo v Pákistánu davové šílenství. Tvrdí zastánci islámu okamžitě zorganizov­ali protesty. Už hodinu po osvobozova­cím verdiktu zablokoval­y stovky demonstran­tů hlavní tah mezi metropolí Islámábáde­m a nedalekým Rávalpindí, další početná shromážděn­í se konala také v jiných městech.

Vlivný radikální duchovní Chádím Husajn Rizví vyzval své stoupence, aby manifestov­ali ve všech větších městech a vyjádřili tak svou „lásku k prorokovi“. Muhammad Afzal Kadrí, vůdce islamistic­ké strany Tehríke Labajk, dokonce vydal prohlášení, podle kterého si soudci nejvyššího soudu, kteří vynesli osvobozují­cí rozsudek, zaslouží zemřít. Žádá také okamžité odstoupení předsedy vlády Imrana Chána. Je zjevné, že Pákistán čeká přinejmenš­ím pár výjimečně horkých dnů.

Nejvyšší soud se zjitřenou atmosférou zastrašit nenechal. Státní zástupci podle soudců nebyli schopni dokázat, že Bibiová zákon porušila. To, že tamní soudci dokážou fungovat nestranně, je pro Pákistán možná tou nejlepší zprávou z celé zveličené a smutné kauzy.

 ??  ?? Na fotografii ze soudního jednání v roce 2010.
Na fotografii ze soudního jednání v roce 2010.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia