MF DNES

Do země se valí nová vlna migrantů. V říjnu přes 10 tisíc

-

Žena pracovala na farmě na pákistánsk­ém východě jako jediná křesťanka. Všechny ostatní její kolegyně vyznávaly islám. Odlišná víra se na pracovišti často stávala zdrojem různých rozmíšek a šarvátek. Muslimky kupříkladu odmítaly pít vodu, kterou Bibiová donesla na pole – považovaly ji za „nečistou“. V létě roku 2009 se spor vyhrotil, ženy podněcovan­é místním muslimským duchovním křesťanku napadly a před zuřícím davem ji ochránili až přivolaní strážci zákona, kteří ji ukryli na policejní stanici.

Následně muslimky zdůvodnily svůj útok tím, že Bibiová během hádky urazila proroka Mohameda. Prý vykřikla, že zatímco Ježíš zemřel na kříži pro všechny lidi, prorok Mohamed nic tak významného neučinil.

Policie už ženu nepustila. S rouhačství­m totiž v Pákistánu nejsou žádné žerty.

Už pouhá spekulace, že někdo „urazil islám“vyvolává v zemi davové šílenství s násilnostm­i a lynčováním. Obvinění z rouhání vzbuzuje tak silné emoce, že je téměř nemožné se proti nim bránit.

Skupiny bojující za lidská práva tvrdí, že kontroverz­ní zákon o rouhání často zneužívají náboženští extremisté, ale i obyčejní Pákistánci k vyřizování osobních účtů. Zákon totiž rouhání explicitně nedefinuje a důkazy nemohou být zopakovány před soudem kvůli obavám, že by se tím svědci sami dopustili nové urážky.

Včerejší rozhodnutí o propuštění Počet migrantů, kteří ve snaze dostat se ze severní Afriky do Evropy míří do Španělska, stále roste. V říjnu do země na Pyrenejské­m poloostrov­ě poprvé za posledních pět let přišlo více než 10 tisíc migrantů za měsíc, informoval­a včera v Ženevě Mezinárodn­í organizace pro migraci (IOM). Do Itálie, která byla ještě donedávna hlavním cílem afrických migrantů, přišlo v říjnu jen kolem tisíce lidí. Od počátku října do minulé neděle se do Španělska podle IOM dostalo přes Středozemn­í moře 10 042 migrantů, do Itálie jen 1 003 a do Řecka 3 338. Z celkového počtu zhruba 100 tisíc migrantů, kteří letos do Evropy přes Středozemn­í moře dorazili, jich téměř polovina skončila ve Španělsku. Do země tak letos podle IOM přišlo už více migrantů než v letech 2015, 2016 a 2017 dohromady. Počet příchozích migrantů se přitom zřejmě kvůli nadcházejí­cím špatným povětrnost­ním podmínkách na moři v posledních týdnech zvyšoval. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia