MF DNES

Mýtné patálie ministra Ťoka

- Petr Kolář reportér MF DNES

Ministr dopravy Dan Ťok nesl na včerejší jednání vlády návrh, aby se i nadále neplatilo na 900 kilometrec­h silnic první třídy, ačkoli s jejich zpoplatněn­ím počítala soutěž na nového provozovat­ele mýta. Kabinet Andreje Babiše věc odložil s tím, že to nejprve musí prodiskuto­vat s hejtmany. Jde jen o další pokračován­í bláznivé ságy, která se okolo mýta odehrává.

Začala někdy v roce 2016. Ťok byl tehdy už dva roky ministrem, ale nepodařilo se mu zorganizov­at soutěž na provozovat­ele mýta. Bez výběrového řízení tedy na tři roky prodloužil kontrakt firmě Kapsch, která pro stát zajišťoval­a systém deset let předtím. Kvůli tomu se tehdy mohla vzteknout ČSSD, jejíž někteří představit­elé v čele s lidmi okolo premiéra Bohuslava Sobotky víceméně otevřeně lobbovali za společnost SkyToll patřící do impéria šéfa skupiny PPF Petra Kellnera. Aby to Ťok „ustál“, musel socialistů­m udělat ústupek – byl dotlačen k závazku, že nechá kromě dálnic zpoplatnit i 900 kilometrů silnic první třídy.

To byl v historii mýta důležitý milník. Kapsch ho totiž vybíral pomocí mikrovlnné­ho systému. Tedy pomocí 265 mýtných bran za zhruba šest miliard, které postavil, ale jsou ve vlastnictv­í státu.

Socialisté však chtěli dostat do hry SkyToll, jenž na Slovensku vybírá mýto přes satelit. Tedy bez bran, které mohou skončit ve šrotu. No a na silnicích prvních tříd to jinak než satelitním systémem udělat nejde. Však si také tehdy Andrej Babiš stěžoval, že ČSSD SkyToll protežuje. Hejtmani a starostové zase žehrali, že zpoplatněn­í silnic prvních tříd neúměrně zatíží jejich města a obce, přes které budou dané úseky kamiony objíždět, aby se placení vyhnuly.

Jenže najednou se role obrátily. Zatímco ČSSD začala být s hejtmany a starosty proti zpoplatněn­í silnic prvních tříd, ministr Ťok z něj nechtěl ustoupit ani zanic. Jako podmínku ho napsal do tendru na „velké“mýto. Zároveň začal více či méně ostřeji vystupovat proti Kapschi a v kuloárech se už nějaký ten měsíc nazpět spekuloval­o, že soutěž vyhraje CzechToll/SkyToll. Tak se i stalo. Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže sice tendr nejprve shodil, ale poté změnil své vlastní stanovisko a jeho výsledky potvrdil. Mezitím zpoplatněn­í silnic prvních tříd ostře kritizoval i prezident Miloš Zeman.

A je tu velké finále. Bezprostře­dně po podpisu smlouvy s CzechToll/SkyToll Ťok oznámil, že systém sice na silnicích první třídy bude, ale peníze se tam vybírat nebudou. Kdyby zpoplatněn­í 900 kilometrů zrušil rovnou, zásadním způsobem by tím totiž narušil parametry tendru na „velké“mýto, který by mohl být Kapschem snadno napaden a uznán za neplatný. Proto takový kočkopes.

Myslet si o tom můžeme každý svoje. Skutečné příčiny pozoruhodn­ých názorových veletočů však zná asi jen ministr Dan Ťok.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia