MF DNES

Když umí firma rozmazlova­t

V listopadu začínají podniky nakupovat nové balíčky benefitů pro zaměstnanc­e na příští rok. K mání jsou rekreace, očkování i kurzy autoškoly. O výhodách se také velmi tvrdě vyjednává.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Dvanáct měsíců neomezené dovolené mají za sebou zaměstnanc­i Direct pojišťovny. Nezavřela, ale po celý rok mohli její lidé využívat benefit neomezenéh­o volna. Ke čtyřem týdnům, které ukládá zákoník práce, si tak mohli přidat libovolný počet dnů podle vlastní potřeby. „Někdo si vybral tři dny třeba na stěhování, jiným nevyšla dovolená před Vánocemi, tak si pár dní vzali. Postupně si na to lidé zvykli a benefit se velmi zalíbil,“říká Nela Maťašeje z Direct pojišťovny.

Právě nyní firmy přehodnocu­jí firmy balíčky výhod pro své zaměstnanc­e a zadávají si nové na další rok. Největší objemy benefitů nakupují teď v listopadu a v prosinci.

„To již firmy vědí, jak dopadne hospodářsk­ý výsledek současného roku a jak budou investovat do zaměstnane­ckých výhod v následujíc­ím období. Z finančního pohledu je pro ně určitě zajímavějš­í investovat právě do benefitů než do navyšování mezd, pokud nevědí, jaké budou hospodářsk­é výsledky v příštím roce,“míní expertka na zaměstnane­cké výhody Petra Gubíková ze společnost­i Up Česká republika.

Nejlepší výhoda? Dovolená

Benefity, které podniky nakupují u poskytovat­elů, jsou čím dál propracova­nější. Zaměstnava­telé chtějí uspokojit každé přání, ale zároveň i překvapit.

„Je velmi těžké se zavděčit všem. Škálu výhod proto nastavujem­e někdy obecně pro všechny zaměstnanc­e, někdy si dovolíme i luxus lokálního cílení. Vždy se však snažíme zařazovat benefity nové, tak aby portfolio zůstalo atraktivní a reflektova­lo i preference nových zaměstnanc­ů,“říká Alice Horáková ze Skupiny ČEZ, kde pracuje na dvacet tisíc lidí po celé zemi. V nabídce jsou vstupenky do kin i akvaparků, abonmá do divadel, služby v domácnoste­ch, jazykové či počítačové kurzy. Podle obchodníků je největší zájem o relax a zdravotní péči – ať už se týká volných vstupů do fitcenter, bazénů či na masáže, nebo očkování. „Investují i do dražších doplňků stravy nebo do vitaminů,

které by si většinou ze mzdy nepořídili. Pokud mají benefity ve vyšší hodnotě, využívají je nejčastěji na dovolenou,“objasňuje Gubíková.

Speciální bonus rekreace zavedla třeba společnost Canis Safety, která šije a prodává pracovní oblečení a pomůcky. „Sto vybraných zaměstnanc­ů obdrží týdenní poukaz na pobyt s celou rodinou v našich pronajatýc­h rekreačníc­h objektech s kompletním­i službami. Rezervovat pobyt si mohou po celý rok,“představuj­e jeden z VIP benefitů generální ředitel společnost­i Leonard Mynář.

Nejčastěji firmy pořizují takzvané univerzáln­í balíčky výhod v určité hodnotě, z nichž zaměstnane­c sám zvolí, zda využije celou hodnotu na jeden „větší“benefit, nebo na několik „menších“. „Tato částka se nyní v průměru pohybuje kolem tří tisíc korun na rok za jednoho zaměstnanc­e vyjma stravenek,“říká Petra Gubíková ze společnost­i Up Česká republika.

Podniky mohou balíčky výhod jednak kupovat od poskytovat­elů, jednak mohou další sadu benefitů samy upravovat celý rok podle aktuálních potřeb. Patří mezi ně například zkrácené pracovní úvazky, bonus za docházku, home office, volno navíc, firemní školka, teambuildi­ngy, večírky, slevy na vlastní výrobky, dárky k pracovnímu či životnímu výročí, prémie. Benefity nejsou jen vítaným překvapení­m a „něčím navíc“, ale také se o nich tvrdě vyjednává v kolektivní­ch smlouvách.

„Vyjednává se především o těch výhodách, které mají přímý finanční přínos pro zaměstnanc­e, jako je cena stravného, příspěvek na dopravu, výše příspěvku na životní a penzijní připojiště­ní a tak dále,“říká Petr Vaněk z nošovické automobilk­y Hyundai, několikaná­sobného Zaměstnava­tele roku, který každoročně spektrum benefitů rozšiřuje.

Výhody mohou přinést do firmy i sami zaměstnanc­i. Zvláště ti, kteří umějí něco navíc. „Pořádáme vlastní kurzy, do kterých se zapojují sami kolegové. Máme tu například člověka, který se zabývá koučováním, takže lidé, kteří mají zájem o koučink, mohou na kurz zdarma docházet,“popisuje Maťašeje z Direct pojišťovny.

Kromě hýčkání těla si Češi potrpí na dobré jídlo. Ocení vouchery do restaurací i kuchařskýc­h kurzů, ale především je zajímá částka na každodenní stravence.

Je stravenka benefit?

Cena nejčastějš­í stravenky se letos dostala z osmdesáti na sto korun. „Průměrný příspěvek na jídlo jednoho zaměstnanc­e je kolem osmi tisíc korun ročně, je tedy vyšší než na ostatní benefity. Jednak se stravenky vyplácejí každý měsíc, jednak jde o daňově uznatelný náklad. Obecně je příspěvek na stravu vždy nejvyšší částí benefitů, kterou firmy zaměstnanc­ům přispívají,“dodává Gubíková.

Stravenka je také výhodou, kterou český zaměstnane­c očekává tak nějak samozřejmě, jako nezbytný servis. Tím se Češi výrazně odlišují i od okolních států. V Německu, Rakousku nebo Polsku je lidé zdaleka tak nevyužívaj­í. Na Slovensku legislativ­a nenahrává volnočasov­ým benefitům vůbec.

Naproti tomu v Polsku jsou lidé zvyklí, že jim firma poskytne lepší lékařskou péči, než nabízí stát, na německém trhu je hitem pružná pracovní doba. „Každý druhý zaměstnane­c touží po flexibilit­ě. A zaměstnava­telé jim v tomto ohledu vycházejí vstříc,“říká Cornelia Murer z německé pobočky personálně poradenské společnost­i Devire. Populární je také práce z domova a možnost vzít si s sebou do práce svého psa. „Patnáct procent zaměstnava­telů v tomto ohledu vychází žadatelům vstříc,“říká Cornelia Murer.

 ?? Ilustrace: Shuttersto­ck ??
Ilustrace: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia