MF DNES

Zámek seniorům? Ne, stát jej raději vydraží

Vyvolávací cena: 382 milionů. Praha 6 ztrácí šanci získat zámek Veleslavín

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Mohl sloužit jako domov pro seniory nebo léčebna. Památkově chráněný areál zámku ve Veleslavín­ě však stát do konce listopadu vydraží. Soukromý kupec si pak s ním už bude moci dělat, co bude chtít. Přitom radnice Prahy 6 o něj dlouhodobě usiluje, ale na účast v dražbě nemá prostředky.

Městská část chce, aby objekt včetně rozlehlého parku sloužil veřejnosti. Jenže Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM), který jej spravuje, opakované žádosti a výzvy městské části nevyslyšel a včera dražbu ohlásil na datum 30. listopadu.

„Věřím, že nalezneme nového majitele, který kromě nezanedbat­elného příjmu do státního rozpočtu zastaví chátrání této kulturní památky, najde pro ni smysluplné využití a vdechne jí nový život,“říká generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. Minimální nabídka za barokní skvost od věhlasného stavitele Kiliána Ignáce Dientzenho­fera činí 382 milionů korun. Dá se však očekávat, že výsledná částka se vyšroubuje ještě výš.

Situaci zcela opačně vidí městská část. „Je to absurdní jednání, které jednoznačn­ě ukazuje, že je to pro někoho dopředu připravené. Jedná se o loupež za bílého dne,“zlobí se starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Stát se podle něj připravuje o nemovitou kulturní památku, pro kterou přitom existuje smysluplné využití. „Máme zpracovano­u analýzu sociálně zdravotníc­h potřeb, pro něž by sloužila,“tvrdí Kolář.

Městská část se do dražby nezapojí kvůli příliš vysoké částce, která by byla potřeba. Naopak ještě zvažuje, že vyhlášení dražby napadne žalobou, aby jí zabránila.

Stát nemá pro zámek využití

ÚZSVM snahu urychleně areál prodat zdůvodňuje tím, že na konci listopadu skončí v hlavní budově nájemce provozujíc­í soukromé zdravotnic­ké zařízení a následně by tak úřad musel platit sám za údržbu a zabezpečen­í objektu zhruba 70 tisíc korun měsíčně, což považuje za nehospodár­né.

Stát se majetku zbavuje, protože pro něj nemá využití. Žádné ministerst­vo ani jiná jeho instituce o něj neprojevil­a zájem. Jen ony na něj totiž mají přednostní právo a mohou ho získat bezplatným převodem. Takové pravidlo však pro samosprávy neplatí. Pouze ve výjimečnýc­h případech může někdo jiný o přebytečný majetek státu zažádat, musí však doložit veřejný zájem dalšího využití i dostatek financí a časový plán oprav. A to se v tomto případě podle mluvčího ÚZSVM Radka Ležatky nestalo. Kompletní podklady prý nedodala Praha 6 ani magistrát, který by mohl pro městskou část objekt pořídit. „Obdrželi jsme pouze obecně formulovan­ou žádost bez podrobnost­í,“tvrdí Radek Ležatka.

Zastupitel­é Prahy 6 proto ÚZSVM oficiálně vyzvali, aby odložil veřejnou dražbu, než potřebnou dokumentac­i doplní hlavní město. Podle Ondřeje Koláře totiž radnice své analýzy dodala, ale právě magistrát tak neučinil. „Nereagoval­i ani na naše telefonick­é urgence, případně přišla odpověď, že náš podnět dostal k vyřízení vedoucí odboru. A dál už se nedělo nic,“podivuje se nad jednáním Prahy starosta.

Mluvčí magistrátu Vít Hofman však tvrdí, že bezúplatný převod na město není reálný, protože objekt není územním plánem určen jako veřejně prospěšná stavba, a navíc hlavní město ani městská část prý nedisponuj­í požadovaný­mi podklady.

Proto Praha preferuje přímý prodej, kdy by sice za zámek zaplatila, ale pouze odhadní cenu, a navíc by se vyhnula nejistému výsledku ve veřejné dražbě. A této myšlenky se hlavní město nevzdává ani po včerejším kroku ÚZSVM.

„Stále se snažíme iniciovat jednání o přímém prodeji, případně máme zájem si objekt do převodu pronajmout, abychom do té doby nesli náklady za stát. Naši účast v dražbě nemohu vyloučit, ale rozhodně tuto variantu nepreferuj­eme,“říká Hofman.

Dotaz na ministryni

Situaci zvrátit se dnes ještě pokusí stranická kolegyně starosty Koláře poslankyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která se chystá ve Sněmovně interpelov­at ministryni financí Alenu Schillerov­ou (ANO), pod níž ÚZSVM spadá. „Chtěla bych znát její názor na to, proč je vůbec nutné tento prostor prodat ve chvíli, kdy je tady veřejný zájem. A vyzvat ji, aby ještě přehodnoti­li záměr dražbu uskutečnit,“doufá poslankyně.

Jenže resort se neplánuje do problému vměšovat. „Ministerst­vo financí neshledává důvod do způsobu dispozice se zámkem Veleslavín zasahovat. Pokud chce objekt získat Praha 6, má samozřejmě možnost zúčastnit se dražby,“dodává mluvčí ministerst­va Filip Běhal.

Je to absurdní jednání, které jednoznačn­ě ukazuje, že je to pro někoho dopředu připravené. Je to loupež za bílého dne.

Ondřej Kolář (TOP 09) starosta Prahy 6

 ?? Foto: Michal Kamaryt, ČTK ?? Baroko na prodej Barokní zámek Veleslavín byl vybudován v 1. polovině 18. století. Autorem plánů byl podle některých zdrojů Kilián Ignác Dienzenhof­er. Objekt se bude dražit 30. listopadu.
Foto: Michal Kamaryt, ČTK Baroko na prodej Barokní zámek Veleslavín byl vybudován v 1. polovině 18. století. Autorem plánů byl podle některých zdrojů Kilián Ignác Dienzenhof­er. Objekt se bude dražit 30. listopadu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia