MF DNES

Galerie KODL představuj­e mimořádná umělecká díla

-

Galerie KODL je renomovaná aukční, prodejní a výstavní síň založená na více než stoleté rodinné sběratelsk­é tradici. Již osm let je ve všech číslech nejúspěšně­jší aukční síní. Od 29. října představí na předaukční výstavě 250 mimořádnýc­h děl, která se budou dražit na pražském Žofíně v neděli 2. prosince od 12.00 hodin.

Nejen aukce, ale také samotná výstava nepochybně stojí za návštěvu a potěší nejen všechny obdivovate­le českého výtvarného umění, ale samozřejmě také sběratele a investory.

Opět se prezentuje vynikající kolekce obsahující vzácné a výjimečné obrazy, které bude možné zhlédnout v průběhu celého měsíce včetně víkendů. Půjde o jedinečná díla takových umělců jako kupříkladu: Václav Brožík, Karel Černý, Alén Diviš, Emil Filla, František Foltýn, Antonín Hudeček, Antonín Chittussi, Adolf Chwala, František Janoušek, Josef Lada, Kamil Lhoták, Jiří Kars, Otakar Kubín, František Kupka, Mikuláš Medek, František Muzika, Václav Radimský, Jakub Schikanede­r, Antonín Slavíček, Václav Špála, Jindřich Štyrský, Toyen či Jan Zrzavý.

Dva chlapi

Takřka 30 obrazů se bude dražit nad hranicí jednoho milionu korun. Nejdražší položkou celé aukce je vzácný obraz Dva chlapi od Josefa Čapka. Vyvolávací cena tohoto díla je sedm a půl milionu korun. Galerie nabídne dokonce dvě práce tohoto malíře.

První republika v obrazech

Představí se také celá řada obrazů ze špičkových prvorepubl­ikových a zahraniční­ch sbírek. Zde je několik příkladů. Jaro na Kozlově od Maxe Švabinskéh­o, které bylo součástí sbírky Jaroslava Preisse, dlouholeté­ho ředitele Živnostens­ké banky. Autoportré­t se cvikrem od Jana Kupeckého byl původně ve významné prvorepubl­ikové sbírce Jindřicha Waldese. Dílo Lodě na Seině poblíž Andelys od Václava Radimského se po několik generací nacházelo ve sbírce potomků Charlese Sedelmeyer­a, významného sběratele, vydavatele a obchodníka s uměním, který si obraz koupil přímo od autora. Zátiší s lasturou a pohárem od Emila Filly z roku 1922 s dedikací paní Lídě Gutfreundo­vé, patřilo původně do Novotného sbírky. Ze slavné sbírky dr. Čeřovského pochází velkoformá­tové plátno od Karla Černého. Obchodník a sběratel s obrazy Jaroslav Borovička zase vlastnil Čapkův olej Děvčata jdou pro mléko. Nelze také opominout Jihofranco­uzskou krajinu Othona Friesze, která se původně nacházela v Národní galerii v Praze.

Profesiona­lita i záruka

Galerie KODL je aukční, prodejní a výstavní síň, která se zaměřuje na prodej obrazů, kreseb, grafik a plastik českého výtvarného umění 19. a 20. století. Galerie je známá nejen nejvyšší zárukou prodávanýc­h uměleckých děl, ale také maximálně profesioná­lním přístupem. V čele prvotřídní­ho týmu odborníků a historiků umění stojí současný vlastník, soudní znalec PhDr. Martin Kodl, který je již ze čtvrté generace význačných českých sběratelů výtvarného umění. Jeho pradědeček, stavitel a politik Jan Kodl, byl významným sběratelem umění a mecenášem už v 80. letech 19. století.

Dědeček architekt Jiří Kodl obrazy nejen kupoval, ale také prodával a osobně se znal s výtvarníky zvučných jmen, jako byli třeba Emil Filla, Kamil Lhoták, Václav Špála, Max Švabinský či Jan Zrzavý. Otec Pavel Kodl v tradici pokračoval dál, i když za specifický­ch podmínek v komunismu.

Jaro a podzim ve znamení aukcí

Pověstné aukce, kterým předchází výstava všech dražených děl v sídle galerie, se pravidelně konají na jaře a na podzim. V loňském roce se na nich podařilo prodat umělecká díla za rekordní částku 450 milionů korun. Jednalo se o dvě nejúspěšně­jší aukce v historii České republiky. Galerie KODL tak potvrdila své výjimečné postavení. Již osm let je ve všech číslech nejúspěšně­jší aukční síní.

Pozornosti sběratelů se v současné době těší klasická díla 19. století, dále tradičně česká moderna, ale i poválečné umění. Galerie KODL se historicky věnuje celé řadě umělců, které Martin Kodl považuje za velice zajímavé: „Neustále je obdivuji, protože na nich vždy objevím něco nového. Již jsme si trochu zvykli, že překonávám­e autorské rekordy u děl z 19. a 20. století, takže je pro mě zpestřením a radostí, že velmi úspěšných prodejů dosáhla i řada kvalitních současných výtvarníků, v jejichž tvorbě spatřuji do budoucna velký potenciál a kupní sílu. Ondřej Basjuk u nás prodal obraz za rekordní sumu 190 tisíc korun, Martin Krajc se přiblížil rekordu. Obrazy Jana Pištěka dosahují statisícov­ých částek. A nesmím zapomenout na Pastu Onera, jehož obraz Madonna della Scala se loni vydražil za 840 tisíc korun.“

Aukce pomáhají

Aukce či prodej uměleckých děl nejsou tím jediným, na co se Galerie KODL soustředí. Během celé své existence podporuje mnohé charitativ­ní projekty – především Konto Bariéry a Centrum Paraple. Během podzimní aukce se poprvé prvních deset obrazů bude dražit ve prospěch

Pověstné aukce, kterým předchází výstava všech dražených děl v sídle galerie, se pravidelně konají na jaře a na podzim.

projektu Paměti národa.

Stává se již tradicí, že výtvarníci do dobročinné dražby darují špičková díla. Patří jim za to velký dík. Aktuální kolekci věnovali tito výtvarníci: Ondřej Basjuk, Tomáš Císařovský, Kurt Gebauer, Magdalena Jetelová, Jan Knap, Stanislav Kolíbal, Aleš Lamr, Jan Pištěk, Viktor Pivovarov a Vladimír Véla.

„Moc si této nové spolupráce vážíme. Podpora Galerie KODL, umělců, kteří věnovali svá díla, i těch, kteří je vydraží, pro nás znamená nejen finanční, ale i morální povzbuzení,“říká Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum. Tato nezisková organizace od roku 2000 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků na klíčové momenty 20. století. Martin Kodl věří, že pro Paměť národa se podaří získat přinejmenš­ím částku půl milionu korun.

 ??  ?? KODL Aukční, prodejní a výstavní síň se zaměřuje na prodej obrazů, kreseb, grafik a plastik českého výtvarného umění 19. a 20. století.
KODL Aukční, prodejní a výstavní síň se zaměřuje na prodej obrazů, kreseb, grafik a plastik českého výtvarného umění 19. a 20. století.
 ??  ?? Josef Čapek: Dva chlapi Vyvolávací cena: 7 500 000 Kč Odhadní cena: 9 000 000 až 12 000 000 Kč
Josef Čapek: Dva chlapi Vyvolávací cena: 7 500 000 Kč Odhadní cena: 9 000 000 až 12 000 000 Kč
 ??  ?? Josef Čapek: Děvčata jdou pro mléko Vyvolávací cena: 3 800 000 Kč Odhadní cena: 5 000 000 až 8 000 000 Kč
Josef Čapek: Děvčata jdou pro mléko Vyvolávací cena: 3 800 000 Kč Odhadní cena: 5 000 000 až 8 000 000 Kč
 ??  ?? Jan Zrzavý: Přístav v noci Vyvolávací cena: 2 700 000 Kč Odhadní cena: 3 000 000 až 4 000 000 Kč
Jan Zrzavý: Přístav v noci Vyvolávací cena: 2 700 000 Kč Odhadní cena: 3 000 000 až 4 000 000 Kč
 ??  ?? Kamil Lhoták: Závodní větroň Vyvolávací cena: 1 300 000 Kč Odhadní cena: 1 700 000 až 2 300 000 Kč
Kamil Lhoták: Závodní větroň Vyvolávací cena: 1 300 000 Kč Odhadní cena: 1 700 000 až 2 300 000 Kč

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia