MF DNES

Pocta Coppimu

Věčný souboj Giro versus Tour pokračuje. Přetáhne hvězdy?

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Tom Dumoulin, letos druhý na Giru i Tour, se minulý týden po prezentaci tratě příští Tour nechal slyšet: „Není pro mě právě ideální.“Jediná individuál­ní časovka, pouhých 27 kilometrů dlouhá, to se lídrovi týmu Sunweb nelíbilo.

„Uvidíme, s čím přijde Giro,“pronesl pak mnohoznačn­ě.

Giro včera na prezentaci svého 102. ročníku odhalilo slavné vrcholy Mortirolo a Gavii, pět vysokohors­kých etap – ale také tři časovky o celkové délce 58 kilometrů!

Těmi chtějí Italové nalákat Dumoulina, ale i Gerainta Thomase, šampiona Tour. Zatímco letos růžový Chris Froome se chce v roce 2019 soustředit jen na Tour, jeho týmový druh Thomas si vzal čas na rozmyšleno­u: „Do konce roku se rozhodnu, kterou Grand Tour pojedu.“

Podobně jako krajan Simon Yates z Mitchelton­u-Scott, rovněž Thomas připomíná: „Na Giru mám nedokončen­ou práci.“Předloni tu musel odstoupit kvůli zranění, Yates pro změnu letos ztratil růžový dres v předposled­ní horské etapě.

Podaří se Italům přetáhnout je na své klání?

Už více než 100 let se dějiny Giro a Tour i takto prolínají a ovlivňují. Zpočátku Giro svého francouzsk­ého sourozence napodobova­lo, zato v 60. letech ředitel závodu Vincenzo Torriani vyhlásil: „Předeženem­e Tour. Budeme ještě slavnější.“Ten úkol byl nesplnitel­nou misí, Tour nadále těžila ze svého věhlasu i ideálního prázdninov­ého termínu. Giro naopak střídalo šedivá léta a období finančních krizí i přehnaného italocentr­ismu s památnými ročníky, nabitými zvraty, které jim Tour často mohla jen závidět.

Giro jako umělecké dílo

„Nejtěžší závod v nejkrásněj­ší zemi,“stvořili Italové slogan pro Giro. Ano, skutečně je těžší než Tour, shodují se profesioná­lové, kteří okusili oba podniky. Ovšem Tour je větší stres, dodají vzápětí.

Když Gazzetta dello Sport v roce 1909 „okopíroval­a“Tour, už šest let starou, převzalo od ní Giro i tehdejší hodnocení celkového pořadí, do kterého se nesčítaly časy, nýbrž body. Když se Tour v roce 1910 vydala v Pyrenejích poprvé do velehor, reagovalo Giro o rok později zařazením průsmyku Sestriere. Když Tour zavedla žlutý dres pro lídra závodu, přispěchal­i Italové s růžovým.

Jindy byli sami inovátory. Zatímco Henry Desgrange, konzervati­vní ředitel Tour, zatvrzele odmítal zařadit do svého závodu časovky, Armando Cougnet ji z pozice šéfa Gira poprvé uvedl v ročníku 1933 a hned na 62 kilometrů. „Co je to? Jen test brutální síly, žádný mozek, žádná taktika,“stěžovali si cyklisté, přesto se novinka se ujala. V další sezoně už ji měla v programu i Tour.

Po 2. světové válce přišlo Giro jako první s pojízdnou ambulancí nebo s horskou časovkou, představil­o velikány Stelvio či Gavii. Nevlídná alpská Gavia bude ve 2618 metrech též střechou příštího ročníku, který organizáto­ři zároveň pojali coby poctu „šampionovi všech šampionů“Faustovi Coppimu u příležitos­ti 100. výročí jeho narození. Proto vyvrcholí 11. etapa v Novi Ligure, kde žil. Právě po skončení Coppiho éry začal ředitel závodu Torriani přetahovat zahraniční hvězdy, aby získal Giru ještě větší prestiž. V roce 1960 zaplatil hvězdnému Jacquesi Anquetilov­i obrovský balík peněz, aby nestartova­l na Tour a jel jen Giro. Francouz se přeplatit nechal, vyhrál Giro a místo Tour si užíval u moře na riviéře.

„Tratě, které vymýšlím, jsou umělecká díla. Jsme kreativněj­ší než Tour,“říkával Torriani a Giro přivedl po mostu ze svázaných loděk dokonce až na náměstí Svatého Marka v Benátkách.

Další mocný útok na výsostné pozice Tour vyhlásil zkraje 21. století jiný jeho ředitel, Angelo Zomegnan.

Ať se Tour učí také od nás

Ve Veroně, kde vyvrcholí na antickém amfiteátru ročník 2019, končilo dramatické Giro i v roce 2010. Zomegnan tehdy pozval coby hosta šéfa Tour Christiana Prudhomma a hrdě předváděl ochozy plné bouřících tifosi. „Tohle je italská odpověď na Champs-Élysées,“povídal Francouzov­i. „Servírujem­e Giro all inclusive, s podivuhodn­ými etapami. Tour je Tour, největší závod na světě. Ale my jsme teď pokrokověj­ší. Tour se může učit i od nás.“

Toho roku byl 56letý Zomegnan na vrcholu moci. Jenže nepoznal, kdy zpomalit. Následujíc­í ročník napěchoval tolika těžkými etapami, až si přední cyklisté začali stěžovat, že jim „bývalý novinář ordinuje brutální dávky práce, které sám nikdy neokusil.“Zomegnana stála ostrá kritika ředitelské křeslo.

Ale Giro o svoji rostoucí prestiž v posledním desetiletí nepřišlo. Opakující se pokusy o double Giro–Tour a narůstajíc­í síla startovníh­o pole k němu stále mocněji přitahoval­y pozornost fanoušků.

V sezoně 2019 to nemá být jiné. „Půjde o typicky italské Giro,“říká současný ředitel Mauro Vegni. Což znamená nevyzpytat­elné, divoké.

A méně předvídate­lné než Tour.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Pětinásobn­ý šampion Fausto Coppi exceloval na Giru ve 40. a 50. letech. Příští ročník má být pojat i jako pocta Coppimu.
Foto: Profimedia.cz Pětinásobn­ý šampion Fausto Coppi exceloval na Giru ve 40. a 50. letech. Příští ročník má být pojat i jako pocta Coppimu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia