MF DNES

Šestá trofej na dosah: z Ameriky přiletí výběr B

Ve finále Fed Cupu příští víkend budou Česko reprezento­vat top hráčky Kvitová a Plíšková, z Ameriky přijedou tenistky druhého sledu

- — David Mrzena

Obě země patří k velmocím ženského tenisu. Deset Američanek aktuálně okupuje pozice v elitní stovce žebříčku WTA, rozlohou i počtem obyvatel výrazně subtilnějš­í Česko v ní drží šest příček. Jejich střetnutí ve finále Fed Cupu uvidí za týden beznadějně vyprodaná O2 arena.

Leč možná to nebude tak třaskavá bitva, jaká se čekala.

Obhajovat trofej do Prahy nepřijede Sloane Stephensov­á, světová šestka a nedávná finalistka Turnaje mistryň. Nedorazí ani parťačka a světová šestnáctka Madison Keysová, týmová dvojka.

Přičemž už před měsícem a půl legendární Serena Williamsov­á, třiadvacet­inásobná grandslamo­vá šampionka, oznámila, že finále vynechá. „Skrytě jsem věřil, že by mohla dorazit,“řekl kapitán českého výběru Petr Pála.

Ještě v červenci Williamsov­á ve Wimbledonu vyprávěla, jak se touží podívat do Česka, které dosud nenavštívi­la. Její přání – a také fanoušků i samotných hráček – se definitivn­ě rozplynulo po finále US Open, po němž ukončila sezonu.

Amerika alespoň spoléhala na Stephensov­ou a Keysovou, jejich neúčast je překvapení­m. Pro domácí hráčky dost možná příjemným. Vždyť pohleďte, na koho ukázal Pála: na Petru Kvitovou (7. na žebříčku), Karolínu Plíškovou (8.), Kateřinu Siniakovou (31.) a Barboru Strýcovou (33.). Nehrající kapitánka amerického výběru Kathy Rinaldiová vsadila na tenistky druhého sledu: Danille Collinsová (35.), Sofii Keninová (48.), Nicole Melicharov­á (15. v deblovém žebříčku) a Alison Riskeová (63.).

První tři Američanky prožijí fedcupový debut, pouze Riskeová loni slavila triumf v Bělorusku. Kromě deblové specialist­ky s českými kořeny Melicharov­é ještě žádná na okruhu WTA nezískala jedinou trofej.

„Všechny se ale každým rokem zlepšují,“upozornila Rinaldiová, jež vyslechla omluvenky také od Venus Williamsov­é, Coco Vandeweghe­ové nebo Bethanie Mattekové-Sandsové.

Právě proto jsou tituly ošlehané Češky obřími favoritkam­i. Navíc z posledních sedmi ročníků ovládly pět. „Na papíře se ale nevyhrává,“varoval Pála.

Pro výhru mluví i další statistika: žádný Pálův výběr dosud v O2 areně neprohrál. Pozitivní bilanci si hýčká i ve finále: co účast, to vítězství. Jenže při desetileté štaci Pály na lavičce českého výběru také Češky nikdy Američanky neporazily.

„Pokaždé si přeju vyhrát, ale teď snad nejvíc v historii, protože nás čeká právě USA,“doplnil Ivo Kaderka, prezident Českého tenisového svazu. „Je nejvyšší čas USA porazit.“vzkázal.

Kaderka se také chystá na řadu důležitých jednání, protože se v Praze příští týden objeví generalita ITF (Mezinárodn­í tenisové federace). „Budeme jednat o budoucnost­i Fed Cupu a Davis Cupu,“řekl.

Výsledek naznačí směr, kterým se ženská týmová soutěž vydá.

A něco se změnit musí, protože americké omluvenky nejsou výjimkou. Ještě horší přístup předvedly před pěti lety tenisové hvězdy z Ruska. Z finále v Itálii se omluvilo všech pět hráček elitní stovky žebříčku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia