MF DNES

Školám chybějí peníze, snižují učitelům osobní ohodnocení

- — Anna Brzybohatá, iDNES

Stovky učitelů nedávno dostaly nové platové výměry. A řada z nich se nestačila divit. Pokud měli nějaké osobní ohodnocení, velké části z nich se snížilo nebo nemají žádné. „Letos v září mi byl snížen osobní příplatek ze 700 Kč na 350 Kč,“říká například vychovatel­ka ze školy na Moravě.

V rozpočtech škol chybějí peníze a výplaty se tak kantorům krátí v nadtarifní složce. Osobní ohodnocení slouží hlavně k tomu, aby je motivovalo v jejich práci. Neexistuje ale nařízení, že by bonus měli pedagogové dostávat, i když práci odvádějí na jedničku. Osobní příplatek mohou lidé ve školství dostat také až po letech, v řádu stovek korun.

Kolik peněz jde na platy

Učitelský plat se skládá ze dvou základních složek – tarifní, na které kantoři dosáhnou ze zákona, a nadtarifní, kam patří osobní ohodnocení či mimořádné odměny. Druhá složka je čistě v rukách vedení školy. Řada ředitelů ale nemá na příplatky dostatečné množství peněz.

Ministerst­vo školství dává finance krajským úřadům, které pak prostředky rozdělují podle norem mezi jednotlivé školy na obě platové složky. Podle celorepubl­ikových dat, která má ministerst­vo školství k dipozici za rok 2017 za školy a školská zařízení, která odměňují platem, vyplatily školy na osobní příplatky kolem tří a půl procenta.

To jsou zhruba dvě a půl miliardy korun, v průměru asi 950 korun měsíčně na pedagoga z celkového objemu finančních prostředků poskytovan­ých ze státního rozpočtu. Dalších zhruba sedm procent tvořil v roce 2017 objem finančních prostředků na odměny. To je v balíčku asi pět miliard korun, v průměru asi 1 900 korun měsíčně na pedagoga.

Ministr doufá ve zlepšení

Ministerst­vo školství chce prosadit výraznější zvýšení platů v následujíc­ích letech.

„Návrh postupného navyšování rozpočtu na platy ve školství, který schválila vláda, počítá od ledna příštího roku s patnácti procenty pro učitele a deseti procenty pro nepedagogi­cké pracovníky. V roce 2021 by pak učitelé měli brát průměrně 46 tisíc korun a nepedagogo­vé 22 700 korun. S novelou financován­í regionální­ho školství, která začne platit od ledna roku 2020, vznikne větší prostor i pro takzvanou netarifní složku platu. Ta dnes dělá zhruba osm procent. Věřím, že se toto číslo přiblíží dvaceti procentům,“vyjmenoval ministr Plaga.

Neexistuje žádná povinnost, aby učitelé dostávali odměny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia