MF DNES

Sepse: od teploty po poškození jater

- — Jan Pešek

Otrava krve má hluboké dopady na zdraví, soudí Dušan Morman, primář anesteziol­ogicko-resuscitač­ního oddělení v liberecké nemocnici, kde nyní leží několik pacientů s otravou krve po operaci ve frýdlantsk­é nemocnici. Podobný případ hromadné otravy prý nezažil.

Jak otrava krve vznikne?

Sepse znamená, že infekční původce onemocnění – bakterie, kvasinka nebo virus – se dostane do krevního oběhu. A to buď z nějaké rány, nebo třeba při zápalu plic. Ty infekce mohou být různé.

Jaký má průběh? Co to s pacientem dělá?

V naprosté většině mají pacienti vysoké teploty, ale mohou to být naopak i velmi nízké teploty. To už je spíš ta úplně špatná známka. Ve většině případů je to třesavka na začátku, vzestup teploty, následně končí třesavka a nastupuje pocení, nízký krevní tlak, snižující se močení, poruchy srážlivost­i krve, poruchy dýchání, orgánové změny, postižení jater. Má to prostě hluboké dopady.

Jak se sepse léčí?

Musí se podat lék, který zabíjí původce. V případě bakterií jsou to antibiotik­a. V případě virů jsou to zase antiviroti­ka. Tam je ovšem ta škála podstatně omezená, protože jenom na pár virů máme antiviroti­ka a na jiné viry vůbec neumíme útočit a obranyscho­pnost těla si musí vystačit sama. Může dojít i k napadení kvasinkami, zpravidla u lidí, kteří už mají nějakým způsobem nedokonalo­u obranyscho­pnost těla v důsledku jiných onemocnění. Musí jít o léky, které jsou schopné pozabíjet kvasinky. Je to velmi těžké onemocnění s vysokou úmrtností.

 ??  ?? Primář ARO Dušan Morman.
Primář ARO Dušan Morman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia