MF DNES

Orbán superstar

Orbán si notoval s českými politiky, Zeman se mu omlouval za ministra Petříčka

- Reportér MF DNES

Ondřej Leinert

Vypadalo to jako setkání dvou nejbližšíc­h možných spojenců: nápady na zřízení společného parlamentu, banky i posilování bloku zemí, které budou v Bruselu víc slyšet.

Maďarský premiér Viktor Orbán včera navštívil Česko. A byť se zastavil jen na otočku, během jediného dne stihl setkání se všemi čtyřmi nejvýše postaveným­i ústavními činiteli a jako nádavek i pozdravit kardinála Dominika Duku.

Na pozadí návštěvy muže, který čtyřikrát vyhrál volby, ve své zemi však čelí i kritice kvůli – podle některých – až diktátorsk­ému způsobu vládnutí, doutnal také domácí spor.

Prezident Miloš Zeman využil Orbánova příjezdu k tomu, aby se pustil do ministra zahraničí Tomáše Petříčka z ČSSD, který právě Maďarsko spolu s Itálií nebo Ukrajinou vyškrtl ze seznamu původně sedmnácti ambasád „nejvyšší politické důležitost­i“.

Zeman už minulý týden o Petříčkovi řekl, že je jen loutkou europoslan­ce Miroslava Pocheho, teď ještě přitvrdil: o Petříčkovi prohlásil, že dělá hrubé chyby a Orbánovi se za něho omluví.

Prezident tak zvyšuje tlak na šéfa české diplomacie. V kuloárech zaznívá, že chce dosáhnout jeho brzkého odvolání, ČSSD se však včera za svého ministra postavila.

Stranický šéf Jan Hamáček spor označil za „bouři ve sklenici vody“, ministerst­vo zahraničí zase vzkázalo, že šlo o nedorozumě­ní. Změny prý souvisejí jen s tím, kolik peněz bude ambasádám poskytnuto na odměny, nejde o vyjádření, která země je pro Česko důležitějš­í.

Premiér Andrej Babiš pak prohlásil, že Petříčkovu kroku nerozumí, a Orbána ujišťoval, že na vztazích obou zemí se tím nic nemění. Samotného Orbána nechal spor chladným. „Když jsem byl poprvé premiérem, musel jsem vést koaliční vládu složenou ze čtyř stran, vím, jak funguje koaliční vládnutí, je to obtížné řemeslo,“říkal Orbán.

A politici se tak mohli začít předhánět ve společných plánech. S premiérem Andrejem Babišem maďarský ministersk­ý předseda mluvil o obchodu se zbraněmi, boji proti ilegální migraci či stárnutí společnost­i, s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem probral společná zasedání parlamentu zemí visegrádsk­é čtyřky a s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou společnou banku.

„Komerční banky velmi rády zvyšují úroky a poplatky, zatímco takováto společná banka by mohla nabídnout lidem jistotu ochrany jejich investic a stabilní a férové finanční podmínky,“zamlouvalo se Jaroslavu Kuberovi.

Ondřej Leinert

Před pár dny se poplácával po zádech s hrdinou akčních filmů Chuckem Norrisem a ukazoval mu, jak funguje maďarská protiteror­istická jednotka. Včera maďarský premiér Viktor Orbán přiletěl na krátkou návštěvu Česka, která nebyla o nic méně akční.

Během jednoho dne stihl s premiérem Andrejem Babišem navštívit Kramářovu vilu, vystřídat se u šéfů Sněmovny a Senátu, na otočku se zastavil v Lánech za prezidente­m Milošem Zemanem a pak i za kardinálem Dominikem Dukou.

Do Česka přijel v době, kdy v jeho zemi dochází ke spojení desítky tamních, podle agentury AP provládníc­h, médií. A maďarští novináři, kteří součástí tohoto konglomerá­tů nejsou, se obávají, že tak bude omezena svoboda slova. I proto před Kramářovou vilou čekalo na Orbána několik demonstran­tů.

Kompliment za kompliment­em

Čeští politici, kteří se včera s Orbánem setkali, ho považují hlavně za úspěšného muže, jehož pravicová strana Fidesz drtivě vítězí ve volbách a lze se tak od něho v mnohém inspirovat.

Babiše tak třeba zaujal maďarský plán na zvýšení porodnosti. „Stárnutí populace, nízká nezaměstna­nost… Těch témat, která nás zajímají, je hodně,“říkal Babiš. A kompliment­y padaly i z druhé strany. „Již delší dobu sleduji práci vašeho premiéra a jsem velkým ctitelem toho, co prezentova­l jako ministr financí,“chválil Babiše Orbán. Společně si notovali také při debatě o migračních kvótách. „My dva, respektive pan premiér byl první, který v Evropě označil kvóty a nelegální migraci velice kriticky,“vzpomínal Babiš. A Orbán mu zase vysekl poklonu, že se Česko ve sporu s Evropskou komisí Maďarů zastalo.

Na společnou notu Orbán brnkal i při setkání s dalšími politiky. S předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou probral nápad na zřízení společné banky pro občany zemí Visegrádsk­é skupiny a Rakouska.

A předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkov­i z ANO zase Orbán nastínil možné zřízení Visegrádsk­ého parlamentu. „Maďaři a Poláci vždycky podporoval­i užší spolupráci mezi našimi zeměmi, proto mluví o společném parlamentu. My se Slováky jsme opatrnější, spíš uvažujeme o neformálně­jší parlamentn­í radě V4,“říká Vondráček.

Plány na užší spolupráci zemí V4 nejsou nové, v minulosti už Maďaři přišli třeba s nápadem na zřízení společné fotbalové ligy, Poláci zase nadhodili možnost společných jednání u Baltského moře.

„Bavili jsme se o tom, jak V4 rozšířit o spolupráci s Rakouskem, potažmo s baltskými a severskými zeměmi, abychom v Bruselu měli větší sílu, na tom byla naprostá shoda,“líčí Kubera. Vytvoření silného bloku zemí se společným zájmem je jedním z témat, na nichž se Orbán snaží dokreslova­t svoji image rázného a sebevědomé­ho politika. Tou se mu podařilo zapůsobit i na tuzemské politiky. Žádné zdvořilost­i, jen občasný vtípek a k věci.

„Mluví na rovinu v jednoduchý­ch větách,“popisuje dojmy ze svého prvního setkání s ním Vondráček. Podobně mluví Kubera. „Měli jsme asi dvacet minut, takže to bylo v poklusu, ale zanechal ve mně dobrý dojem, je vidět, že je to zkušený politik,“říká Kubera.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? „Politika je box“Premiér Andrej Babiš se včera v Praze sešel s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. „Jsem rád, že můžu být hostem premiéra odvážné vlády,“řekl Orbán. Evropská politika se podle něj mění. „Dnes už je to spíše box,“prohlásil.
Foto: Dan Materna, MAFRA „Politika je box“Premiér Andrej Babiš se včera v Praze sešel s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. „Jsem rád, že můžu být hostem premiéra odvážné vlády,“řekl Orbán. Evropská politika se podle něj mění. „Dnes už je to spíše box,“prohlásil.
 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Shoda
Foto: Michal Šula, MAFRA Shoda
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Český a maďarský premiér si navzájem notovali. Například ve svých názorech na migraci.
Foto: Dan Materna, MAFRA Český a maďarský premiér si navzájem notovali. Například ve svých názorech na migraci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia