MF DNES

Babiš si udržel vliv v mocném ČEZ

-

PRAHA Premiér Andrej Babiš neztrácí ani po kauze svého syna a jeho údajného zavlečení na Krym kontrolu nad energetick­ým gigantem ČEZ. Po včerejší valné hromadě má stále v dozorčí radě firmy, která může odvolat i šéfa ČEZ, většinu.

Jednání valné hromady se včera zvrtlo hned na začátku. Minoritní akcionáři ČEZ, kteří jsou sdruženi kolem kritika současného vedení firmy, ekonoma a poradce investiční skupiny J&T Michala Šnobra, totiž hned v úvodu podali protest proti programu a jednání opustili.

Šnobr kritizoval mimo jiné, že na pořad jednání nebyla zařazena diskuse o případném prodeji hnědouheln­é elektrárny Počerady. „Program valné hromady byl změněn do té míry, že v podstatě kromě návrhu na odvolání a volbu členů dozorčí rady není na této valné hromadě o čem jednat,“řekl při odchodu z valné hromady Šnobr.

Valná hromada energetick­é společnost­i se poprvé konala na popud minoritníh­o akcionáře. Byť s tím, že všechny jeho návrhy zamítla.

Na komunisty nedošlo

Nedošlo ani na obměnu dozorčí rady, i když ve hře byla nominace předsedy výboru pro audit ČEZ Jana Vaněčka, kterého komunisté prosazoval­i již před půlrokem. „Budeme trvat na tom, abychom tam svého zástupce měli,“řekl tehdy MF DNES člověk blízký šéfovi KSČM Vojtěchu Filipovi.

Podle LN se ale nyní premiér Babiš s Filipem v průběhu uplynulého týdne domluvili, že k takovému kroku teď raději nepřistoup­í. Měli údajně obavu, aby Vaněčkovo zvolení do dozorčí rady nevypadalo jako „trafikářsk­á“odměna za to, že poslanci KSČM před týdnem nezvedli ruku proti Babišovu kabinetu při hlasování Sněmovny o nedůvěře vládě. (poe, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia