MF DNES

Šéf policie: muž, který měl zájem

- — Karel Hrubeš

Stalo se zvláštní tradicí českých bezpečnost­ních složek, že na výběrová řízení na vrcholné manažerské posty se tu zrovna fronty nestojí. Bylo to tak v nedávném případě elitní policejní protimafiá­nské centrály NCOZ a podobně probíhal i „souboj“o nejdůležit­ější policejní funkci – policejníh­o prezidenta.

Tím se včera (poté, co jeho výběr doporučila ministru Janu Hamáčkovi výběrová komise) stal plukovník Jan Švejdar. Do funkce nastoupí oficiálně dnes. Výběrové řízení, ve kterém se Švejdar utkal s někdejším velitelem nechvalně proslulého zákroku na technopart­y CzechTek Jaromírem Knížetem, nebyl nijak napínavý. Na Švejdarově jméně se komise shodla jednomysln­ě.

Jako by Kníže byl v soutěži o nejvyšší post jen do počtu. O Švejdarovi se koneckonců v kuloárech spekuloval­o již řadu měsíců. A jeho životopis je vlastně pro funkci, do níž nastupuje, ideální. Jde totiž víceméně o suchý výčet manažerský­ch pozic. Ve zkratce: Švejdar nastoupil k policii krátce před revolucí v roce 1987, v minulosti vedl celorepubl­ikovou kriminálku, poté byl nejprve náměstkem a až dosud ředitelem pardubické­ho krajského ředitelstv­í policie.

Pohled do jeho služební historie napoví jen to, že jde o zkušeného manažera a taky muže, který nevyčníval a trpělivě čekal na svou šanci. Nemá za sebou žádný skandál typu CzechTek jako Kníže a to zřejmě rozhodlo. Stejně jako fakt, že se o policejní křeslo neucházel nikdo zajímavějš­í.

„Pokládám to doporučení za velmi dobrou volbu pro policii i Českou republiku,“poznamenal ke svému výběru ministr Hamáček.

Jak bylo řečeno, Švejdarovo jméno bylo v souvislost­i s nejvyšším policejním postem zmiňováno dlouhé měsíce. Podle zákulisníc­h informací měl být Švejdar nominantem hnutí ANO, které výměnou souhlasilo s tím, že ministerst­vo vnitra přepustí ČSSD.

Lze očekávat, že Švejdar nyní plně využije „období hájení“ve své funkci. Když ho MF DNES žádala o celkem tradiční rozhovor ke jmenování, přišla z prezidia zamítavá odpověď: plukovník Švejdar žádný mediální výstup neplánuje. A tak jediné, co nový policejní šéf ze svých plánů dosud odtajnil, je, že se zaměří na boj proti drogám a neúnosný stav na českých silnicích.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia