MF DNES

Co si slibují od summitu G20

Světoví lídři se setkávají na vrcholné schůzce v Argentině v době, kdy sílí třenice v globální politice

- redaktor MF DNES Jiří Sládek

BUENOS AIRES Vůdci nejsilnějš­ích světových ekonomik se včera sjeli do argentinsk­ého Buenos Aires, kde za mimořádnýc­h bezpečnost­ních opatření zahájili víkendový summit skupiny G20. K ochraně účastníků bylo povoláno 22 tisíc policistů. Americká vláda poslala navíc 400 vojáků.

Oficiálním mottem schůzky je „spravedliv­á a udržitelná budoucnost“. Na pořadu jednání mají být mezinárodn­í obchod a klimatické změny. Ve chvíli sílícího pnutí v globální politice ale zřejmě přebijí plánovaná témata jiné věci – aktuální krize.

Saúdové si vyslechnou kritiku za vraždu opozičního novináře Džamála Chášakdžíh­o, Rusové budou vysvětlova­t zadržení ukrajinský­ch lodí v Kerčském průlivu a Čína se Spojenými státy se bude bavit o překážkách ve vzájemném obchodu.

Nebude možná ani tak důležitý obsah schůzek, jako spíše to, které se vůbec uskuteční. Pozorovate­lé třeba s napětím čekají, kdo si bude ochoten potřást rukou se saúdským korunním princem Muhammadem bin Salmánem. Ten přiletěl do Argentiny už dva dny před summitem, aby své postoje koordinova­l se svými poradci. Po nedávných zkušenoste­ch z Tuniska, kde jej uvítaly masivní protesty, tentokrát nevycházel na ulici. Celou dobu do zahájení summitu raději strávil za zdmi saúdského velvyslane­ctví.

Ruská delegace se zase smířila s tím, že americký prezident Trump zrušil dohodnutou schůzku s Vladimirem Putinem. Trump na Twitteru oznámil, že je třeba napřed vyřešit incident v Kerčském průlivu. Moskva k tomu uvedla, že důvodem zrušení schůzky je „vnitropoli­tická situace v USA“. Trump v reakci na to svá slova zopakoval a dodal, že jakmile budou zadržení ukrajinští námořníci vráceni do své země a situace se vyřeší, rád se s Putinem setká.

Jedním z vrcholů argentinsk­ého summitu by měla být Trumpova schůzka s čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem, se kterým bude hledat východisko z krize ve vzájemném obchodu. Čínský vyslanec v USA Cui Tiankai krátce před summitem varoval před rostoucí eskalací obchodního konfliktu, který by mohl vést až k narušení dosavadní symbiózy dvou největších světových ekonomik. Škody, které by utrpěl globální obchod, by podle něj byly nedozírné. Cui Tiankai v rozhovoru pro agenturu Reuters dokonce uvedl, že další eskalace obchodní války by mohla vést k podmínkám, jež vedly k druhé světové válce.

Největším tajemstvím byl před summitem zahalen program německé kancléřky Angely Merkelové. Měla se setkat s Trumpem i dalšími lídry, ale po technickýc­h problémech při cestě do Argentiny je zjevné, že mnohé schůzky bude nucena zrušit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia