MF DNES

„Konrad“s Merkelovou na palubě nedoletěl

- — Jana Šafaříková

BERLÍN Dvacet minut po startu německého vládního letadla s kancléřkou Angelou Merkelovou na palubě vyslal pilot nouzový signál. Letoun, pojmenovan­ý Konrad Adenauer podle prvního poválečnéh­o kancléře a předsedy CDU, se z cesty na summit G20 musel nad mořem u Nizozemska otočit a přistát v Kolíně nad Rýnem.

Vzhledem k tomu, že se nepodařilo dostatečně rychle zajistit náhradní let, pokračoval­a odtud Merkelová do Buenos Aires běžnou linkou.

To, co mělo původně být rutinním letem, se změnilo v nepříjemné drama. S problémy se nicméně vládní letouny potýkají často.

Porucha armádního letadla také upozornila na potíže, s nimiž se Bundeswehr dlouhodobě potýká. Těmi jsou nedostatek financí a personálu a především zastaralé vybavení, které může ohrozit i životy vojáků na misích. A nyní také německé kancléřky Angely Merkelové.

Podle vyšetřovat­elů je na vině selhání techniky – úmyslný trestný čin vyloučili.

Celkem běžná dramata

Původně dopravní letadlo je téměř dvacet let staré, od roku 2011 je používá německá vláda. Ta je během dvou let kompletně přestavěla, je tu ložnice pro kancléřku nebo konferenčn­í místnost. Stroj vedle toho používá také ochranný systém, který dokáže zneškodnit raketové střely.

Vládní letadla se nicméně s technickým­i problémy potýkají téměř pravidelně. Naposledy měl „Konrad“nesnáze v Indonésii, kde jeden z jeho kabelů okousali hlodavci. Ministr financí a vicekanclé­ř Olaf Scholz, který s ním měl letět, namísto toho také musel použít běžný linkový let.

S „Konradem“si užil také prezident Frank-Walter Steinmeier. V polovině listopadu došlo během jeho cesty do Jihoafrick­é republiky k několikaho­dinovému zpoždění, protože nešly nastartova­t motory. Ty se podařilo rozběhnout až s pomocí náhradního zařízení.

Zrovna v té době, kdy včera pilot začal s posádkou řešit problém a následně obrátil let, povídala si Merkelová s několika novináři. Mezi nimi byl i Robin Alexander, autor knihy o událostech ze září 2015, kdy Merkelová otevřela německé hranice migrantům, nebo Achim Wendler z ARD.

„Bylo to zajímavé. Kancléřku si pozvali do kabiny a ta nám pak oznámila, že máme poruchu,“popisuje Wendler. „Probíhalo to v klidu, ale zároveň jsme v letadle zažili, abych tak řekl, také určitou nervozitu.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia