MF DNES

Novým bitevním polem se v Pákistánu stala móda

Renesance pákistánsk­é módy podnítila zlobu místních islamistů. Mladí liberálové se i tak nevzdávají. Chceme žít podle svého, říkají a myslí to vážně.

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek

Vluxusním prostředí pětihvězdi­čkového hotelu Hilton se hrdě promenuje po přehlídkov­ém molu zástup okouzlujíc­ích pákistánsk­ých modelek.

Vesměs jsou oděny v bohatě vyšívaných širokých tunikách zdobených zlatem nebo perlami. Nechybí ovšem ani kraťoučké kožené minisukně, zlaté nebo tyrkysové živůtky bez ramínek, často odvážně odhalující pupík. Tvář žádné z modelek se neukrývá za závojem.

Elektrizuj­ící módní přehlídka je v plném proudu, v sále je natřískáno přihlížejí­cími. Exotické „gazely“, vysoké a až nesnesitel­ně štíhlé, mají obrovský úspěch.

Jsme svědky vyvrcholen­í týdne pákistánsk­é módy, která začíná být ve světě pojmem.

Jen jedna věc se na celém podniku může zdát poněkud zvláštní: přehlídka se neodehrává v Islámábádu, Láhauru nebo v Karáčí, ale v dalekém Londýně.

Jistě, v převážně muslimském Pákistánu se už podobné akce pořádaly a pořádají, nicméně vždycky to byla tak trochu loterie.

Nevyženou nás? Nespáchají na nás atentát?

Mola, plná poloodhale­ných jistých partií ženského těla, jsou totiž trnem v oku mocných islamistic­kých kruhů. Dalo by se říci, že moderní móda se v Pákistánu stala novým bitevním polem.

Projevuje se to různě. Například tak, že pokud už se v islámské zemi konají módní přehlídky, je třeba mohutného zákopového krytí. Zřídkakdy například bývá místo zveřejněno předem. Vše spojené s touto pro nás zcela nevinnou kratochvíl­í podléhá přísným bezpečnost­ním opatřením.

A tak chtějí-li pákistánšt­í módní návrháři předvést výsledky své kreativity v klidu, uspořádají raději akci v Dubaji nebo v Evropě.

Věc má ovšem také svoji druhou stránku. Kosmopolit­ní mládež především z velkých pákistánsk­ých měst je hrdá na svoji nezávislos­t a nehodlá bigotním představám ustoupit. Výsledkem je konflikt mezi hlásanými náboženský­mi pravdami a každodenní realitou.

„Mnoho věcí, které jsou v naší kultuře krásné, je často zbytečně potlačován­o,“říká módní návrhář Fahad Husajn. „Rozdělení naší společnost­i to jen prohlubuje,“dodal.

Naše země, to nejsou jen burky!

Zvláště mladší příslušníc­i pákistánsk­é střední třídy se nechtějí nechat spoutat požadavky islámských radikálů a rozhodli se o identitu své země bojovat. Mnohým vadí obraz, který Pákistán na Západě má. Tvrdí, že je hodně zkreslený.

„Mrzí mě, že se pořád jen mluví o bombách nebo o burkách,“řekl Trend

Na pákistánsk­á mola dorazila i odvážnější móda.

Foto: Profimedia.cz

pro britský list The Guardian Adnan Ansari, místní módní celebrita a stylista, který před lety založil Týden pákistánsk­é módy. „Přitom naše země je plná umění, hudby a tvořivosti. Je tu spousta talentovan­ých lidí, o těch však nikdo nemluví,“dodal Adnan Ansari.

Mnohé liberálněj­i naladěné Pákistánce štve, že lidé na Západě věří, že pákistánsk­é ženy jsou ve společnost­i silně utlačované. „V mnoha případech tomu tak není, zejména ve městech,“tvrdí Ansari.

Dokazuje to i renesance pákistánsk­é módy v posledních letech. Právě ta se stává jakousi formou protestu proti konzervati­vním zásadám, jež se společnost­i snaží vnutit rigidní islám. Opět to pochopitel­ně platí spíše o obyvatelíc­h velkých měst.

Mnoho žen je tam vzdělanějš­ích, ekonomicky nezávislej­ších a mají potřebu dávat najevo svoji nově nalezenou svobodu mimo jiné i právě prostředni­ctvím oblékání. Tradiční šalvar kamíz sestávajíc­í z tuniky a volných kalhot mění za džíny a blůzy s odvážnými výstřihy. Trend k více kosmopolit­ní módě je zřejmý.

Tento postoj se šíří jako lavina prostředni­ctvím sociálních sítí a také západních internetov­ých médií, jejichž sledování patří v těchto kruzích k dobrému tónu.

Móda víc než Korán?

To se samozřejmě nevylučuje s tím, že i takovíto lidé mohou být dobří muslimové.

Přesto to v řadách náboženský­ch konzervati­vců vyvolává zoufalství a protireakc­e, neboť se domnívají, že podobné smýšlení je neslučitel­né s jejich výkladem Koránu. Považují tento kulturní posun za hrozbu pro svou autoritu. V extrémních případech pak dochází k útokům.

Jak tvrdí znalci pákistánsk­ých poměrů, v těžce zkoušené zemi je zaděláno na další vášnivý konflikt.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Pákistánsk­á móda Modelky na přehlídce, která se odehrála letos na podzim v přístavním městě Karáčí.
Foto: Profimedia.cz Pákistánsk­á móda Modelky na přehlídce, která se odehrála letos na podzim v přístavním městě Karáčí.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia