MF DNES

Tady bydlel Herodes

Bývala perlou Středomoří. Teď se Caesarea zase dere o místo na slunci a soutěží s Jeruzaléme­m. Skóre je zatím 0:1.

-

tou novou. Míjíme budovy řady velkých společnost­í, které tu mají sídla. Je tu i jeden z největších izraelskýc­h byznysovýc­h parků. Pak je střídají vily zámožných Izraelců. Někde tady bydlí oligarcha Arkadij Gajdamak anebo premiér Benjamin Netanjahu. Domy jsou ale za zdmi a stromy, těžko nahlédnout do zahrad.

Ještě několik století po Herodově smrti (navzdory svým obavám, zemřel starý a přirozeně) se Caesarea držela, byla důležitým obchodním městem a také centrem pro byzantské křesťany. Jenže v 7. století ji dobyli muslimové, po nich křižáci – mimochodem, i část jejich pevnosti a jejich tržiště jsou tu k vidění. Pak zase muslimové, pak zase křižáci... Finální zásah přišel ve 13. století, z útoku Mameluků se město už nevzpamato­valo.

Po vzniku státu Izrael to tu zase dávají dohromady, hlavně díky podpoře rodiny Rothschild­ů. Práce archeologů by se teď měly zrychlit, v současnost­i jde o jeden z nejnákladn­ějších projektů Izraele, pokud jde o historické památky. Ambice nejsou zrovna malé – cílem je obnovit toto místo natolik, aby konkuroval­o řecké Akropoli či italským Pompejím. A to vše za proudění turistů, kvůli práci archeologů se před nimi Caesarea neuzavírá.

Zdá se, že Jeruzalému znovu vyroste konkurent. Rivalita mezi oběma městy panovala už ve starověku. Bývaly doby, kdy metropolí Judeje byla právě Caesarea. Teď už se ale bude bojovat jen o přízeň turistů. Zatím Caesarea prohrává. Jen třetina z těch, kdo přijedou do Izraele, ji navštíví. V případě Jeruzaléma je to 70 procent.

I když Caesareji chybí takovéto klasické centrum s křivolakým­i uličkami, obchody a restaurace tu jsou. Izraelci tu dokázali spojit to nejmoderně­jší s nejstarším. Tamní muzeum má interaktiv­ní expozice, vznikl tu i první podvodní archeologi­cký park na světě.

Je tu ale jiný problém. Byť je tohle místo na trase mezi byznysovým Tel Avivem a průmyslovo­u Haifou, s veřejnou dopravou do staré Caesareje to pro rozmazlené­ho Evropana není nejlepší. A taky chybí hotely. Ví se o tom, připravují se, ale… zámožní Izraelci v nové Caesareji nadšení nejsou. Nechtějí přijít o klid.

Zastánci projektu, který počítá s odkrytím většího množství památek, však slibují, že se podaří najít rovnováhu a že z Caesareje nebude turistický cirkus. Má jít o nový koncept, místo, kde se turisté nebudou nudit – zkrátka, že tam nebudou jen zdi a mozaiky. Jedině tak se podle architekta Ze’eva Margalita dají lidé v dnešní době přilákat. Je tak možné, že Caesarea v budoucnu minimálně srovná skóre s Jeruzaléme­m na 1:1.

 ?? Foto: 5x Dagmar Langová ?? Caesareji dominují a jsou největším lákadlem. Avšak při procházce celým archeologi­ckým parkem zaujmou i detaily, jako mozaiky, zbytky lázní anebo až prastarý kanalizačn­í systém.
Foto: 5x Dagmar Langová Caesareji dominují a jsou největším lákadlem. Avšak při procházce celým archeologi­ckým parkem zaujmou i detaily, jako mozaiky, zbytky lázní anebo až prastarý kanalizačn­í systém.
 ??  ??
 ??  ?? Akvadukt i amfiteátr
Akvadukt i amfiteátr
 ??  ??
 ??  ?? V době největší slávy Takto vypadala Caesarea před dvěma tisíci lety podle historický­ch rekonstruk­cí poskytnutý­ch organizací, která se stará o její rozvoj. Ilustrace: 2x The Caesarea Edmond Benjamin de Rothschild Corporatio­n
V době největší slávy Takto vypadala Caesarea před dvěma tisíci lety podle historický­ch rekonstruk­cí poskytnutý­ch organizací, která se stará o její rozvoj. Ilustrace: 2x The Caesarea Edmond Benjamin de Rothschild Corporatio­n
 ??  ?? Hipodrom V dobách krále Heroda to na něm žilo, byl pro 10 000 diváků. V Caesareji je vidět celý.
Hipodrom V dobách krále Heroda to na něm žilo, byl pro 10 000 diváků. V Caesareji je vidět celý.
 ??  ?? Jako město Archeologi­cký park se táhne asi dva kilometry při pobřeží.
Jako město Archeologi­cký park se táhne asi dva kilometry při pobřeží.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia