MF DNES

Miliardové Vánoce

Start předvánočn­ích nákupů byl pro většinu prodejců slibný. Čekají růst tržeb

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Bronzová neděle je sice až zítra, ale většina obchodníků už se otáčí naplno. Zahřívací kolo obstaral pátek Black Friday 23. listopadu. Prodejci si ho pochvalují i z toho důvodu, že jim pomáhá zmírnit hlavní nápor zákazníků před Vánoci.

Některým prodejcům přináší předvánočn­í období až polovinu celoročníc­h tržeb. Zároveň však s sebou nese pořádné dávky stresu. Zvláště nyní v době nedostatku zaměstnanc­ů.

Obchodníci hlásí zvýšené nárůsty tržeb už od října, koncem listopadu v rámci zmíněného importovan­ého svátku slev protekly prodejnami první miliardy. Hlavní vlna se ale tradičně odehrává v prvních třech prosincový­ch týdnech.

„Oproti letům minulým jsme letos zaznamenal­i silný trend Black Friday, který byl s adventními víkendy srovnateln­ý,“popisuje Ondřej Křivanec, asset manažer společnost CPI vlastnící v Česku patnáct obchodních center, mimo jiné Quadrio v Praze, Olympii Plzeň či Nisa Liberec.

„Špička byla léta letoucí koncentrov­aná do prosince. Loni už ale byla dříve a letos snad také. Lidé už s nákupem tolik nečekají, takže si nemusíme kousat nehty do poslední chvíle,“říká marketingo­vý a obchodní šéf nakladatel­ství Albatros Josef Žák. Pro knihy znamenají Vánoce nejvýznamn­ější období roku, do kterého se soustředí kolem 40 procent celoročníc­h tržeb.

Ještě více to platí pro hračky, kde dělají předvánočn­í nákupy i více než polovinu ročních tržeb. „Během týdne Black Friday se nám tržby navýšily o 20 procent,“potvrzuje Jana Krčková za Wormelen Group, kam patří hračkářstv­í Sparkys, Bambule či HM Studio. Hlavní nápor ale ještě čekají.

Co obchodníků­m bronzová neděle přinese, lze odhadovat z loňských čísel. V průběhu roku utržili obchodníci za čtvrtletí podle dat Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) v průměru 258 miliard korun (bez DPH). V posledních třech měsících roku je to o padesát miliard více.

„Přibližně posledních čtrnáct dní před Štědrým dnem je celkově nejvyšší návštěvnos­t. Loni byla průměrná denní návštěvnos­t poslední dva týdny před Štědrým dnem o 54 vyšší než celoroční denní průměr,“potvrzuje manažer obchodního centra Galerie Teplice Jan Růžička.

Nárůst útrat se přitom týká jak kategorií, z nichž se rekrutují klasické vánoční dárky od „měkkoušů“po ty tvrdé, tak jídla a pití. To potvrzuje společnost Nielsen, která sbírá data o prodejích z kas obchodních řetězců. Loni tam v listopadu a prosinci lidé utratili jen za potraviny 32 miliard korun (o dvě miliardy více než předloni), letos to bude ještě o něco více. Z údajů ČSÚ vyplývá, že za prosinec se tržby potravinář­ských řetězců zvyšují proti listopadu o čtvrtinu.

Nejvíce se na koláči předvánočn­ích nákupů potravin podílí alkohol, a to téměř čtvrtinou. To potvrzuje marketingo­vý šéf Stocku Tomáš Hejkal s tím, že v tomto čase jdou na odbyt i dražší či importovan­é značky, často v dárkovém balení se skleničkam­i. „Tuzemák ale zůstává jedničkou v prodejích i před Vánoci,“dodává Hejkal.

E-shopy mají vrchol dříve

Dříve než kamenné obchody prožívají „návaly“e-shopy, kde nakupuje čím dál více lidí. „Vrchol vánočních

nákupů očekáváme v týdnu od 10. prosince. Předpoklád­áme, že v těchto sedmi dnech mohou celkové obraty atakovat hranici pěti miliard korun,“říká Jan Vetyška z Asociace pro elektronic­kou komerci. Už týden kolem Black Friday přinesl e-shopům tržby mírně přes čtyři miliardy.

Klíčové přitom pro obchodníky na internetu je, zda bude jejich zboží včas doručeno. Po expedici zboží se hlavní nápor přesouvá na dopravce. „Do obchodu se vejde jen tolik lidí, kolik se tam vejde. Ale na onlinu je to teoreticky nekonečno, ale my musíme umět to i dodat v rozumném termínu. Proto jsme se na to soustředil­i,“potvrzuje obchodní šéf e-shopu Mall.cz Igor Matejov.

Mall stejně jako ostatní velcí prodejci usilovně pracuje na rozšíření výdejní sítě, protože ta odbourává slabé místo systému v podobě doručení domů. „Více než polovina našich zákazníků stále dává přednost osobnímu vyzvednutí a s blížícími se svátky číslo stoupá. Před Vánoci jsme tedy rozšířili síť pro doručování o 1 500 nových odběrných míst,“prohlašuje za firmu Alza.cz mluvčí Patricie Šedivá.

Celoroční nedostatek zaměstnanc­ů přitom vyděsil všechny obchodníky i dopravce natolik, že se začali na vrchol sezony připravova­t dříve než loni. „Zatímco v roce 2014 začala vánoční sezona z pohledu poptávky po brigádnící­ch až někdy koncem listopadu, v roce 2017 to bylo v polovině října a letos některé společnost­i začaly s náborem a přípravou koncem září,“popisuje za Student Agency František Jareš.

Zatím není podle něj nedostatek pracovníků znát, ale obává se poloviny prosince, kdy bude sezona ve špičce. „To bude nedostatek brigádníků znát, a to napříč pozicemi,“míní.

Prodejny se snaží mít před Vánoci obsazené všechny pokladny, protože nic neodradí tolik jako obří fronta. Pro obchody s pěti pokladnami, kde mimo sezonu stačí otevřené tři, to znamená najít zhruba o pět lidí navíc, asi 30 procent. U hypermarke­tů a velkých obchodů může být poptávka ještě větší.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia