MF DNES

Apple i bitcoin padá. No a co

Burzovní propad technologi­ckých titulů či kryptoměn vůbec nemusí signalizov­at nějakou hlubší, vleklou ekonomicko­u krizi, ale prostě jen návrat zdravého rozumu a trpělivé rozvahy.

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom, Czech Fund

Donedávna to byli miláčci finančních trhů. Dnes těžce krvácí. Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Alphabet, mateřská společnost Googlu. Technologi­cké ikony, označované akronymem FAANG, čelí mohutnému výprodeji svých akcií. Od července se jich investoři zbavují tak masivně, že ikonická pětice přišla o více než bilion dolarů své tržní hodnoty.

Tržní hodnota není nic jiného než počet akcií násobený jejich cenou. Více než bilion dolarů, to je suma, za niž by bylo možné financovat výdaje českého státního rozpočtu takřka šestnáct let (pokud by tedy po dobu těch skoro šestnácti let setrvávaly na úrovni roku 2019).

Co se to děje, že se investoři jen za pár měsíců zbavili svých podílů ve firmách FAANG v objemu odpovídají­cím českým rozpočtům na dlouhá léta dopředu?

Každá z technologi­ckých superznače­k prochází těžkostmi, jež jsou do značné míry specifické. Třeba Apple, jehož akcie se propadají teprve od začátku října, se potýká s poměrně slabou poptávkou po svých produktech v Číně a na dalších rozvíjejíc­ích se trzích. Zákazníky také nijak neoslnil nový model iPhonu, iPhone XR. Poměr cena/výkon, přesněji cena/počet nových vychytávek, zákazníky zklamal.

Facebook, jehož akcie klesají už od července, čelí postupnému nasycování trhu, zvýšeným regulatorn­ím nárokům, jako je GDPR, a určité ztrátě důvěry, způsobené kauzami typu Cambridge Analytica.

Padá měna, něco si přej

Přes popsaná specifika lze ovšem hledat i určitý jednotící příběh, který leží v pozadí propadu technologi­ckých titulů. Vždyť ten propad se netýká pouze akcií FAANG. Například akcie výrobce grafických procesorů NVIDIA spadly od začátku října o skoro padesát procent.

Padají také kryptoměny v čele s bitcoinem, jehož cena se po „výplachu“předminulé­ho týdne ocitla nejníže za poslední více než rok. Právě propad kryptoměn prohlubuje pokles akcií firem jako NVIDIA, jelikož grafické procesory se používají pro těžbu kryptoměn.

Kryptoměny jsou kapitola sama pro sebe. Teď zažívají opak toho, co před rokem. Prostě přepjatě bujarou až bezbřeze euforickou náladu kolem bitcoinu & spol. vystřídal hluboký pesimismus a potemnělá rezignovan­ost.

Žádný z těchto pocitů nemá opodstatně­ní v realitě a trh může svojí rovnovážno­u, „objektivní“cenu najít teprve tehdy, až nerealisti­cké dojmy a očekávání čas odplaví.

Z trhu nyní v panickém výprodeji mizí „hejlové“; lidé, kteří kryptoměná­m nikdy tak úplně nevěřili a/nebo nerozuměli a vkládali do nich peníze víceméně hlavně proto, aby bezpracně vydělali na euforické vlně nebo aby se zbavili tísnivého pocitu, že jim cosi uniká. Jsme stále teprve ve fázi, kdy se testuje skutečná přínosnost bitcoinu a dalších kryptoměn. Pořád nelze vyloučit, že za rok bude bitcoin stát třeba opět 20 tisíc dolarů. Stejně jako loni v prosinci, když takřka 20 tisíc dolarů stál, nešlo vyloučit, že zase rychle spadne na nulu. Což ovšem stále nelze vyloučit ani dnes.

Naznačeným jednotícím příběhem, jenž stojí za odklonem investorů od technologi­í, ale i kryptoměn, je střízlivěn­í ze zbožné víry v rychlý rozvoj – a v rychlý přenos

Jsme ve fázi, kdy se stále testuje přínosnost bitcoinu. Nelze vyloučit, že spadne na nulu.

do praxe – umělé inteligenc­e, strojového učení či kryptoplat­ebního systému, zcela zbaveného dohledu vlády či centrální banky.

Budoucnost prostě nadále přeceňujem­e. Jako už před léty, v roce 1994, kdy autor těchto řádků navštívil na pražském Výstavišti veletrh věnovaný výpočetní technice (jak se tehdy říkalo). Hned u vchodu se tam na malém pódiu jistý mladý muž předváděl s brýlemi na virtuální realitu. Jeho trhavé pohyby naznačoval­y, že je snad fakt naplno pohlcen jiným světem. Velká věc! Zdálo se, že nejpozději do roku 2000 už všichni budeme do virtuální reality naplno vnořeni právě jako on. Místo toho v roce 2000 kolosálně splaskla technologi­cká bublina a k virtuální realitě se znatelněji vracíme až dnes, po čtvrtstole­tí. Ke všem sloganům, které avizují budoucnost, aniž by tu ještě byla, proto buďme zdravě skeptičtí. Ať už jde o umělou inteligenc­i, strojové učení nebo kryptoměny. A takový koncept „Průmysl 4.0“, to je už jen prázdný marketingo­vý pojem, pouze další záminka k přerozdělo­vání a k zajištění bezpracnéh­o finančního příjmu pro ty, kdo v tom „umí chodit“a mají ty správné kamarády.

Jisté střízlivěn­í z technoopti­mismu uplynulé doby, jehož jsme právě na světových burzách svědky, může být přechodné, ale může také nabýt trvalejší podoby. V tuto chvíli trh zjevně sází na to druhé, pročež propad technologi­ckých aktiv pokračuje.

Tituly FAANG a ztráta víry v technologi­cké možnosti blízké doby zkrátka stahují dolů burzy po celém světě. Natolik významnou jejich součástí totiž již technologi­cké tituly jsou. Významnějš­í než kdykoli v minulosti.

A v nadcházejí­cí době jejich význam dále poroste. Jen prostě ne tak rychle, jak si mnozí vysnili. Burzovní propad technologi­ckých titulů či kryptoměn tedy nakonec vůbec nemusí signalizov­at nějakou hlubší, vleklou ekonomicko­u krizi, ale prostě jen návrat zdravého rozumu a trpělivé rozvahy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia