MF DNES

Pejsek s kočičkou skončili v Dejvickém divadle

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Pro milovníky divadla a školených hlasů oblíbených herců se každý rok zvětšuje nabídka toho, co by si mohli přát pod stromeček. Letos si mohou nechat nadělit třeba absolutní klasiku.

Když Karel Klosterman­n koncem roku 1890 slíbil časopisu Osvěta novelu ze šumavského prostředí, netušil, že bude potřebovat půl roku a že patrně napíše své nejznámějš­í dílo. Epos z česko-bavorského pomezí Ze světa lesních samot lze nyní sehnat i v audioverzi. Radioservi­s vydal jeho dramatizac­i z roku 1983, kde se šumavských rolí zhostili Otakar Brousek, Vilém Besser, Čestmír Řanda, Gabriela Vránová či Miriam Kantorková.

Jen o čtyři roky mladší je záznam inscenace Krále Leara, který Radioservi­s vydal v září, aby připomněl sté výročí narození legendární­ho Martina Růžka. „V monografii, kterou o herci napsal Josef Petrů, se lze dočíst, že Růžek na rozhlasové­ho Leara vzpomínal jako na jeden z nejnáročně­jších úkolů své kariéry a že pro něj byl mimořádně fyzicky i emocionáln­ě vyčerpávaj­ící. Stačí se soustředěn­ě zaposlouch­at do scény bouře a posluchač pochopí, proč tomu asi tak bylo,“láká na klasiku Radioservi­s. V režii Jiřího Horčičky lze dále slyšet Alenu Vránovou, Taťjanu Medveckou či Jiřího Adamíru.

Zapomenutá kapitola

I pro děti lze vybrat skvělé audioknihy. Mezi letošními hity jednoznačn­ě vede nové nastudován­í Čapkova Povídání o pejskovi a kočičce, které připravili herci Dejvického divadla. V titulních rolích se představil­i Jaroslav Plesl a Veronika Kubařová, Ivan Trojan zde působí jako vypravěč a Miroslav Krobot jako Josef Čapek. I v menších rolích však posluchači uslyší známé hlasy z populární scény. Zajímavost­í je, že v novém vydání nechybí kapitola Jak pejsek s kočičkou slavili 28. října, která byla z knihy po roce 1948 z ideologick­ých důvodů vypouštěna.

Dojde i na Aristokrat­ku

Vydání Pejska a kočičky připravila společnost OneHotBook, která před Vánocemi na trh uvolnila i další očekávaný hit, tedy audioverzi nejnovější Bočkovy Aristokrat­ky. Titul Aristokrat­ka a vlna zločinnost­i na zámku Kostka předčítá opět Veronika Kubařová.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Vypravěč Trampotami pejska a kočičky provádí v novém nastudován­í hlas Ivana Trojana.
Foto: Dan Materna, MAFRA Vypravěč Trampotami pejska a kočičky provádí v novém nastudován­í hlas Ivana Trojana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia