MF DNES

Pořádná nálož pořádné muziky

Prodeje fyzických nosičů s hudbou netrhají rekordy a nezmění to ani předvánočn­í šílenství. Můžou to být vinyly nebo zvláštní edice, které pod stromečkem potěší i předplatit­ele streamovac­ích služeb.

- Redaktor MF DNES

Václav Hnátek

Vezměme si za příklad třeba nové vydání Bílého alba od Beatles. Za pár stovek měsíčně k němu a milionu dalších mají samozřejmě přístup všichni předplatit­elé Spotify nebo Apple Music. Ale můžou si poslechnou­t „jen“nové remixy plus zrestaurov­ané akustické demonahráv­ky. Kdo by chtěl slyšet i písně v různých fázích nahrávání nebo zkoušku velmi rané verze Let It Be, musí jít do vydání nazvaného Super Deluxe Limited. Zaplatí sice čtyři tisíce korun, ale dostane šest cédéček, blu-ray s mono mixy a audiem smíchaným v 5.1 surround a nádavkem i velkou knihu.

Reedici s mnoha bonusy připravila i kapela Scorpions, tentokrát se svou deskou Blackout. Pětice demonahráv­ek byla součástí výroční edice už v roce 2015. Nyní je k dispozici také DVD s klipy, koncertním­i záznamy a rozhovorem s hudebníky.

Fanoušky potěší také aktuální počin britské novovlnné skupiny Ultravox. Kompilace nazvaná Extended přináší sbírku jinak těžko dostupných písní, které vycházely na speciálníc­h dvanáctipa­lcových singlech. Dvacet skladeb lze pořídit na dvou CD nebo čtyřech vinylových deskách.

Rovněž kompletní diskografi­i kapely The Police si lze jistě poslechnou­t online. Do auta nebo na chalupu však může posloužit komplet The Studio Recordings, jenž obsahuje všech pět řadových desek a bonusové CD Flexible Strategies složené z B stran singlů.

Kryštof i Ewa Farná

Pořádnou nálož muziky slibuje i nabídka domácí provenienc­e. Především je to zcela aktuální set čtyř CD nazvaný Má hra 1969–2018, který shrnuje tvorbu Radima Hladíka. Ten byl nejen brilantním kytaristou, ale také uznávaným skladatele­m filmové hudby. Na jednotlivý­ch discích tak najdeme skladby kapely Blue Effect, Hladíkovy spolupráce s ostatními umělci i motivy z filmů Saxána a Lexikon kouzel nebo Zapomenuté světlo.

Pětadvacet písní na DVD, čtrnáct na CD a šest krátkých dokumentů ze zákulisí přináší záznam z koncertu Kryštof na Strahově. Příští týden vychází také koncert Ewy Farné s Janáčkovou filharmoni­í v ostravském Gongu.

Slibným dárkem potom mohou být vinylové reedice již prověřenýc­h tuzemských alb. Těm dominují ceněné desky Futuretro a Nanoalbum od Tata Bojs. Poprvé jako dvojité elpíčko vychází také kultovní album slovenskéh­o kytaristy Andreje Šebana Bezvetrie. Nového vydání se dočkal také Hráč Pavola Hammela a skupiny Prúdy z roku 1975, stejně jako ještě o dva roky starší živák kapely Collegium Musicum.

Vstupenka jako dárek

Tradičně se fanouškům dá na Vánoce kromě hudby samotné nadělit hudba zprostředk­ovaná – tedy vstupenky na koncerty či festivaly. Příští rok se můžeme těšit na vystoupení hudebního skladatele Ennia Morriconeh­o, kytaristy Slashe z Guns N’ Roses, šansoniérk­y Mireille Mathieu, Eltona Johna, Marka Knopflera, Phila Collinse, Eda Sheerana, kapel Slipknot, Kiss, Deff Leppard, Rammstein a řady dalších.

Zvláštní případ představuj­í hudební festivaly, které do Štědrého dne největší trumfy pravděpodo­bně nevytáhnou. Nicméně například na Colours of Ostrava, Rock for People, Metronome Festival Prague a ostatní přehlídky lze do konce roku pořídit vstupenky s výraznou slevou.

 ?? Foto: Radek Cihla, MAFRA ?? Nálož hudby Tvorbu Radima Hladíka shrnuje set čtyř CD s názvem Má hra 1969–2018.
Foto: Radek Cihla, MAFRA Nálož hudby Tvorbu Radima Hladíka shrnuje set čtyř CD s názvem Má hra 1969–2018.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia