MF DNES

Tichou noc zpívají Pecková i Villazón

- — Věra Drápelová

Zklasiky lze nadělit samozřejmě tradiční vánoční hudbu, kterou s oblibou natáčejí operní hvězdy, ale i s Vánoci přímo nesouvisej­ící cédéčka.

Novou nahrávku s vánoční tematikou letos připravila mezzosopra­nistka Dagmar Pecková, která ji pro Supraphon natočila se souborem Musica Bohemica Jaroslava Krčka. Jsou na ní české koledy jako Chtíc aby spal, ale i německé, anglické, polské či švédské písně. S vánočními evergreeny přichází též mexický tenorista Rolando Villazón, jehož CD vydal Deutsche Grammophon pod titulem Felíz Navidad. Tichá noc nesmí chybět ani na jednom z obou snímků.

Z dalších novinek lze vybrat dvě bachovská alba. Islandský pianista Víkingur Ólafsson natočil pro Deutsche Grammophon Bachovy skladby pro klavír i transkripc­e jiných jeho děl. Violoncell­ista Yo-Yo Ma se zase potřetí ve své kariéře obrátil k Bachovým suitám pro sólové cello, které mu vydal label Sony Classical.

Vánoční hudby je přirozeně spousta a společnost Deutsche Grammophon vychází vstříc všem, kteří ji chtějí mít pohromadě. V pětideskov­ém boxu nazvaném 100 Christmas Masterwork­s se ukrývá to nejpodstat­nější, co v klasické hudbě více či méně zavání jehličím a svařákem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia