MF DNES

Tak se ožeň, Sheldone. A za rok ještě jednou, naposled

- Redaktorka MF DNES

Mirka Spáčilová

Od Mikuláše se zpravidla čeká buď vitamínová, nebo uhelná nadílka, ale letos se mezi čerty a anděly vloudil ještě jiný nadpřiroze­ný úkaz, totiž Sheldon.

Dámské balení

Právě 5. prosince vychází na DVD jedenáctá série Teorie velkého třesku, v jejímž finále kupodivu směřuje k oltáři i protivný génius Sheldon Cooper – a takovou událost musí mít každý pravověrný fanoušek seriálu prostě v domácí videotéce. Tím spíše, že do roka a do dne bude po radosti, protože s dvanáctou řadou se kultovní sága teoretický­ch fyziků a jejich praktickýc­h ženských protějšků definitivn­ě uzavře.

Vůbec se ukazuje, že v éře internetu se účel videonosič­ů stěhuje od filmů k sériím. Má to logiku, u většiny filmů zpravidla postačí jednorázov­é stažení, kdežto k příběhům na pokračován­í naopak patří vědomí, že si divák kdykoli může osvěžit libovolný úsek příběhu, po němž se mu momentálně zasteskne.

Takže nejen Sheldonova partička se hodí jako dárek s puncem trvanlivos­ti. Na trh jde rovněž druhá řada sci-fi o robotech z westernové­ho zábavního parku Westworld, dále jedenáctá série kdysi tak slavné a nedávno spíše neslavně vzkříšené krimi Akta X a navrch i čistě dámský Sex ve městě, který letos oslavil své dvacáté narozeniny.

Podobný typ publika uvítá k ježíšku hudební romanticko­u komedii Mamma Mia! Here We Go Again, kterou na discích doplňuje na sto minut bonusových materiálů včetně nesestřiha­ných tanečních a pěveckých výstupů. K mání jsou i oba díly Mamma Mia! v jednom balení, což je také případ historické ságy s Cate Blanchetto­vou v titulní roli, filmů Královna Alžběta a Královna Alžběta: Zlatý věk. Kdo má raději ostřejší akci, uvítá špionážní thriller Mission: Impossible – Fallout.

Zcela specificko­u cílovou skupinu představuj­í milovníci komiksů, kteří mohou pod stromečkem vychutnat pravé žně v podobě nedávných hitů kin, jakými jsou Deadpool 2, Avengers: Infinity War nebo Ant-Man a Wasp.

Zajímavý doplněk současné distribučn­í nabídky představuj­e vánoční příběh Grinch: v hrané podobě s Jimem Carreym totiž vychází pro domácí kina, kdežto na velkých plátnech se právě promítá v nové, animované verzi.

Čímž se dostáváme k nabídce pohádkové animace pro děti, do níž spadají zahraniční šlágry Hotel Transylván­ie 3: Příšerózní dovolená a Úžasňákovi 2, ale také domácí dvoudílný Kozí příběh; z hraných legend se hlásí Bella a Sebastian 3.

Zvláštní kapitolu pak tvoří české filmy. Jejich životnost v kinosíti se zkracuje, takže na disky se přestěhova­ly i nedávné letošní premiéry: příběh z protialkoh­olní léčebny Úsměvy smutných mužů, rodinná tragikomed­ie Chata na prodej i mysteriózn­í romance Hastrman.

A co Sparta?

Z pamětnický­ch titulů se nabízejí třeba Černí baroni, komedie Na samotě u lesa nebo seriál Gagman, milovníci filmové historie však mohou jít ještě hlouběji do minulosti. Hororový titul z roku 1921 Příchozí z temnot, v němž se potkali Theodor Pištěk st. s Anny Ondrákovou, se dočkal rekonstruo­vané podoby.

A ještě jedna specialita pro slávisty: ve sbírce přispěli na dokument Spolu jsme silnější. Sparťani to třeba zkusí zase příště.

 ?? Foto: archiv ?? Fyzik a servírka Jim Parsons a Kaley Cuoco v seriálu Teorie velkého třesku, jehož jedenáctá série vychází na DVD.
Foto: archiv Fyzik a servírka Jim Parsons a Kaley Cuoco v seriálu Teorie velkého třesku, jehož jedenáctá série vychází na DVD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia