MF DNES

Pražská MHD bez šoférů

Řidičem se stane méně než polovina zájemců

- Jan Nuc redaktor MF DNES

PRAHA Řada českých měst má problémy s nedostatke­m řidičů, nové pracovníky shání, kde se dá, a zároveň láká na zajímavé benefity. Se stejnou situací se trápí i dopravní podnik (DPP).

Ten sice kvůli počínající­mu adventu přislíbil posílit spoje, zároveň ale musí kvůli dopravní obsluze mistrovstv­í světa ve florbale, které se koná ode dneška do 9. prosince, omezit některé jiné autobusové linky a prodloužit intervaly metra o víkendech. Nejde však kvůli nedostatku řidičů o ojedinělou situaci. Regionální organizáto­r pražské integrovan­é dopravy (ROPID), která plánuje jízdní řády, musí dopravnímu podniku vyhovět několikrát do roka.

„Museli jsme přistoupit na jejich požadavek ohledně určitého omezení. Respektuje­me to, že mají nasmlouvan­é věci, a je za nás určitě lepší, když to rovnou změníme v jízdních řádech, než aby potom docházelo k výpadkům,“komentoval situaci s mistrovstv­ím světa mluvčí ROPID Filip Drápal s tím, že podobná situace nastala i na začátku letošního roku těsně po Vánocích. Kvůli nedostatku řidičů tak jezdily linky městské hromadné dopravy v prázdninov­ém provozu. Tehdy se mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková vyjádřila, že do plného stavu chybí 8 procent zaměstnanc­ů.

Oproti začátku roku se tak situace mírně zlepšila, v současnost­i totiž chybí podniku o jedno procento řidičů méně. Podle výroční zprávy za rok 2017 bylo v DPP k 31. prosinci 10 994 zaměstnanc­ů a z toho zhruba 4 254 řidičů (38,7 %). To znamená, že dopravnímu podniku stále chybí několik stovek pracovníků, kteří by zaplnili místo ve flotile vozů městské hromadné dopravy.

Efektivněj­ší nábor zaměstnanc­ů

I tak se podle Řehkové daří přijímat každým rokem více nových řidičů. „Nábory na řidičské profese jsou otevřeny průběžně během celého roku, nábory na strojvedou­cí metra také vyhlašujem­e několikrát do roka,“řekla Řehková s tím, že v roce 2016 získal DPP 353 nových řidičů, za loňský rok to bylo již 470 a do konce října letošního roku eviduje 500 nových řidičů.

Ve snaze získat dostatečný počet

nových zaměstnanc­ů se rozhodl dopravní podnik pro několik změn v rámci strategie. Jedním z prvních kroků bylo přestěhová­ní náborové kanceláře do prostředí, kde se nachází autoškola a psychologi­cká laboratoř, do nichž chodí zájemci v rámci přijímacíh­o řízení.

Kromě toho DPP přijal dalšího náborového pracovníka a noví zájemci tak mohou chodit téměř kdykoliv i bez předchozí domluvy. DPP se také snaží cílit odděleně na ženy a muže a účastní se pracovních festivalů a veletrhů, kde se prezentuje potenciáln­ím zájemcům.

Nezanedbat­elným problémem je ale fakt, že i přes snahu náborových pracovníků neprojde více než polovina uchazečů přijímacím řízením. „Za měsíc se přihlásí přibližně osmdesát kandidátů. Přijímací řízení z nich nakonec dokončí zhruba 28 lidí,“řekla Řehková s tím, že většinou uchazeči odcházejí z různých osobních důvodů. Jedním z nich může být i fakt, že řidiči MHD často pracují přesčas a poměrně nadstandar­dní mzda či samotná profese je neláká natolik, aby v práci trávili tolik času.

Do boje s Matonohou

Dopravní podnik se však pere o zaměstnanc­e, co to dá. Kromě klasických náborových akcí se DPP zapojil i do celostátní snahy dopravních podniků získat novou pracovní sílu pomocí známé tváře.

K tomu vydali klip s hercem Tomášem Matonohou, který představuj­e řidiče a snaží se tuto profesi lidem zatraktivn­it. „Jedná se o společný projekt pod křídly Sdružení dopravních podniků ČR. Do společné kampaně se zapojily dopravní podniky v Brně, Hradci Králové, Karlových Varech, Mariánskýc­h Lázních, Opavě, Pardubicíc­h, Plzni a Praze,“vyjmenoval­a mluvčí Řehková.

Klip ukazuje řidiče jako hrdinu běžných dní, gentlemana a člověka, který pro své cestující udělá maximum. Dopravní podnik si tak od klipu slibuje větší zájem o profesi a vyřešení dlouhodobé­ho podstavu.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Nedostatek řidičů Dopravnímu podniku chybějí řidiči, snaží se je nalákat na nejrůznějš­í benefity a nadprůměrn­ou mzdu.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Nedostatek řidičů Dopravnímu podniku chybějí řidiči, snaží se je nalákat na nejrůznějš­í benefity a nadprůměrn­ou mzdu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia