MF DNES

Chytré zastávky ukážou odjezdy i počasí

- — Roman Šafhauser

PRAHA Metropole se chystá na proměnu zastávek MHD. V soutěži pořádané Institutem plánování a rozvoje (IPR) vyhrál návrh na zastávku s chytrým panelem dvojice designérů Michala Froňka a Jana Němečka. Stejnou dvojici porota vybrala také v loňské soutěži na část městského mobiliáře.

„Zvítězil velice kvalitní návrh, který bude sloužit Pražanům po další desetiletí. Vítězné duo autorů, které získalo prvenství i v designové soutěži na set lavičky, koše a stojanu na kola, dokázalo, že lze skloubit funkčnost a eleganci,“uvedl k vítěznému návrhu Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha.

Přístřešky budou z práškované­ho litého hliníku černo-šedivé barvy. Panel s reklamou se objeví pouze na jedné straně. Dnes mají zastávky reklamu na obou bočních stranách.

Vítězný návrh obsahuje více variant, na jedné z nich autoři zprůchodni­li část zadní stěny. To má umožnit snadnější přístup a pohyb uvnitř přístřešku.

Obrazovka plná informací

Nové zastávky by měly cestujícím nabídnout prostředni­ctvím informační­ho panelu nejen odjezdy tramvají a autobusů. Zobrazovat by mohl informace o času, předpovědi počasí, název zastávky a také aktuální dopravní informace.

Zatím není jasné, zda budou zastávky nabízet připojení k internetu zdarma, jako některé od současného dodavatele JCDecaux. Zadání soutěže s touto možností nepočítalo, ale podle mluvčího IPR Jiřího Jaroše není problém tuto funkci dodatečně přidat.

Porota kromě designu ocenila snadnou údržbu a odolnost přístřešku proti vandalům. „Na údržbu těchto věcí Praha vynakládá nepřiměřen­é peníze, rovněž toto hledisko vítěz soutěže dokázal zohlednit,“uvedl radní pražského magistrátu pro správu majetku Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

Autoři vítězný návrh ještě dopracují a následně vznikne testovací prototyp. Ten by se v ulicích Prahy měl objevit v říjnu 2019.

Přístřešky se začnou vyměňovat postupně až v roce 2021, kdy městu vyprší smlouva se současným dodavatele­m přístřešků JCDecaux.

 ?? Foto: IPR ?? Informační zastávka Jeden z návrhů na zastávku MHD má průchozí zadní část stěny. Novinkou je monitor ukazující třeba počasí.
Foto: IPR Informační zastávka Jeden z návrhů na zastávku MHD má průchozí zadní část stěny. Novinkou je monitor ukazující třeba počasí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia