MF DNES

Stát zahajuje nové tažení proti žumpám

Přísnější pravidla pro zacházení s odpadní vodou. Přibude papírování i pokut

- reportérka MF DNES Radka Hrdinová

Je to sice zakázáno, přesto se odpadní voda z řady domácností stále vsakuje přímo do země. Často jsou to žumpy. Tedy jímky, ze kterých nemá nic vytékat a jejichž obsah se má vyvážet do čistíren odpadních vod.

Od 1. ledna 2019 začne platit novela vodního zákona, která má ambici to změnit. Majitelé domů budou muset prokázat, kolik přesně toho z jejich žumpy fekální vůz odvezl. Pokud objem odpadu nebude odpovídat spotřebě domácnosti, bude jim vodoprávní úřad moci uložit pokutu až do výše sta tisíc korun.

Majitelé žump mají dva roky na to, aby se na nová pravidla připravili.

„Už dnes by měli lidé doložit, jak s odpadní vodou naložili. Zatím ale stát nepřišel na to, jak to vymáhat,“říká Josef V. Datel, předseda České asociace hydrogeolo­gů.

Zpřísňují se i pravidla pro použití odpadní vody na zalévání zahrady. V tomto případě bez odkladu, hned od Nového roku.

Nejdražší splašky

„Velikost sankce zůstává stejná, zlepší se ale vymahateln­ost splnění zákonné povinnosti,“říká Ondřej Charvát z ministerst­va životního prostředí. Pokutu budou moci úředníci uložit i v případě, že majitel nemovitost­i nebude mít zákonem požadované doklady, a to ve výši až 20 tisíc korun.

Snahou jednoznačn­ě je donutit majitele žump, aby zvážili jiné možnosti, jak se s odpadní vodou ze svého domu vypořádat. „Když se žumpa vyváží, jak má, je to jednoznačn­ě nejdražší způsob likvidace odpadních vod. Dá se doporučit jen tam, kde jí nevzniká velké množství, například v rekreačníc­h objektech,“říká Datel.

Odborníci z oboru se také obávají, že by nový zákon mohl cenu za vyčištění žumpy dále zvýšit. Na rozdíl od stočného jsou ceny za zpracování odpadů ze žump smluvní a dá se očekávat, že poptávka od ledna 2021 stoupne.

Povolení zalévat

Už dnes by měli lidé doložit, jak s odpadní vodou naložili. Zatím ale stát nepřišel na to, jak to vymáhat.

Přísnější postoj k zacházení s odpadními vodami se ale dotkne i těch, kdo s ní zalévají zahradu. Pokud budou chtít dodržet literu zákona, budou k tomu potřebovat povolení vodoprávní­ho úřadu, včetně například vyjádření hydrogeolo­ga.

„Vypouštění­m odpadních vod je i zásak nebo zálivka, látky obsažené v zálivkové vodě se mohou teoreticky dostat do pozemních vod. Tato činnost je možná pouze na základě povolení vypouštět odpadní vody,“říká Charvát.

Za odpadní vodu je považována voda, která při použití změnila jakost nebo teplotu.

Bez výslovného povolení od vodoprávní­ho úřadu by se tak neměla k zalévání používat voda použitá k umytí podlahy, ani voda přečištěná domácí čistírnou, i kdyby neměla daleko k pitné vodě. Odpadní vodou totiž zůstává až do chvíle, kdy se dostane do vodního toku nebo se vsákne do podzemí.

„V době sucha je odpadní voda velmi vhodnou zálivkou, měla by ale být přečištěná a mělo by to být povolené,“souhlasí předseda České asociace hydrogeolo­gů Josef V. Datel, i když ohrožení podzemních vod je u zalévání podle něj spíše teoretické. „Jen málokdo zalévá tak masivně, aby voda prosákla dále než ke kořenovému systému rostlin,“dodává.

Kontroly stále jen namátkou

Otázkou je, jak důkladné a časté budou kontroly dodržování nového zákona. Do konce prosince to má v gesci Česká inspekce životního prostředí. „Kontroly probíhají namátkově, většinou na podněty,“říká Ondřej Charvát z ministerst­va životního prostředí, z jehož dílny novela vodního zákona vzešla.

Od 1. ledna inspekci vystřídají vodoprávní úřady, ČIŽP bude nadále kontrolova­t pouze podnikatel­ské subjekty.

„Důvodem je

údajně skutečnost, že inspekci tyto kontroly velmi zatěžovaly a neměla čas na kontroly velkých znečišťova­telů. Osobně nepovažuji tuto změnu za nejšťastně­jší, jelikož inspekce na rozdíl od vodoprávní­ch úřadů je nadregioná­lní a není tak zatížena sousedským­i spory,“říká Zdeněk Horáček, specialist­a na vodní právo ze společnost­i Deloitte. Že by vodoprávní úředníci měli na kontrolová­ní žump či zalévání více času než inspektoři, se nejspíš očekávat nedá. Fungují při obcích s rozšířenou působností a už dnes jsou přetížené. Mají na starosti i povolování vrtů pro studny a tepelná čerpadla nebo administra­tivu kolem čistíren odpadních vod.

„Nejpodstat­nější změnou bude vyšší efektivita kontrol,“dodává Charvát. Dá se tedy předpoklád­at, že i do budoucna vyrazí do terénu většinou na podnět, nejčastěji od někoho ze sousedů, kteří si postěžují na nevyvezeno­u žumpu za plotem.

Úředníci sice nemohou vstoupit přímo do domácnosti, zákon jim však zaručuje přístup na pozemek, kde se kontrolova­ná žumpa nachází.

Žumpy se prodraží

I když zákon vstupuje v platnost již v lednu, na řadě důležitých detailů se úřady teprve budou muset dohodnout. Otázkou například je, jak budou úředníci přísní při posuzování toho, zda objem odpadní vody odpovídá množství vody spotřebova­né.

Podle nové úpravy je na domácnoste­ch, aby doložily, jak zlikvidova­ly všechnu svou odpadní vodu. Kolik vody proteklo do žumpy, ale budou některé obtížně dokládat. Týkat se to může například těch, které vodou z kohoutku zalévají nebo které vodu čerpají z vlastní studně a nemají na přívodu do domu nainstalov­aný vodoměr.

Zákon předpoklád­á, že se budou kontroly v těchto případech řídit tzv. směrnými čísly, kterými vyhláška ministerst­va zemědělstv­í určuje spotřebu vody na člověka za rok. Ta jsou ale zpravidla vyšší než skutečná spotřeba, jak ji evidují vodárenské společnost­i.

Vyjasněno ještě není ani to, kdo bude moci odpad ze žump od ledna 2021 odvážet. Měly by to být oprávněné firmy, které vydají doklad o tom, kolik odpadní vody odvezly a která čistírna ji zlikvidova­la. Zda je firma oprávněná odpadní vodu odvézt, by si měl majitel žumpy mít možnost ověřit na živnostens­kém úřadě.

„Žádné živnostens­ké oprávnění pro tento účel ale dnes neexistuje, a pokud by nedošlo ke změně v zákonech, postačilo by zřejmě oprávnění k autodoprav­ě,“říká Horáček.

Do jaké míry to všechno ovlivní ceny za odvoz odpadní vody z žump, k tomu se nikdo z oslovených z oboru oficiálně nevyjádřil. „Předpoklád­á se, že množství odpadní vody z žump přivážené do čistíren od ledna 2021 výrazně naroste. Ne každá čistírna ji ale bude schopná ve zvýšené míře zpracovat, firmám to zvedne cestovní náklady. Smluvní ceny se zvýší,“domnívá se odborník z oboru, který si nepřál být jmenován.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia